Germania - Partidul cancelarului Angela Merkel pierde teren în sondaje

Autor: George Traicu
Publicat: 18-08-2021 12:53

Sprijinul electoral pentru Partidul Social-Democrat german (SPD) este în creştere, depăşind susţinerea alegătorilor pentru Verzi şi apropiindu-se de creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel, indică un sondaj de opinie realizat de institutul Forsa şi publicat miercuri de DPA, cu cinci săptămâni înainte de alegerile parlamentare naţionale din Germania.

Potrivit anchetei sociologice respective, SPD a câştigat două puncte procentuale faţă de săptămâna trecută, ajungând la 21% din intenţiile de vot ale electoratului german, la numai două puncte procentuale în urma blocului conservator CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială).

Precedenta dată când conservatorii şi social-democraţii s-au apropiat în sondajele de opinie a fost martie 2017, când social-democraţii au urcat temporar în preferinţele electoratului după nominalizarea lui Martin Schulz pentru funcţia de cancelar, ocupată în final tot de conservatoarea Angela Merkel.

Susţinerea pentru Verzi a scăzut cu un punct faţă de săptămâna trecută, ajungând la 19%.

Sondajul mai indică faptul că sprijinul pentru celelalte partide prezente în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german) a rămas neschimbat: Partidul Liber-Democrat (FDP) 12%, Alternativă pentru Germania (AfD) 10% şi Die Linke 6%.

Şi un alt sondaj, realizat recent de institutul INSA, arată că SPD i-a depăşit pe Verzi în preferinţele alegătorilor, dar încă este în spatele blocului conservator.

Sondajul Forsa a fost realizat pe un eşantion de 2.501 persoane, în perioada 10-16 august, marja de eroare fiind de plus/minus 2,5 puncte procentuale.