Economiștii îl contrazic pe Florin Cîțu: 'Sună bine, nu?'

Autor: M. C.
Publicat: 19-08-2021 16:17
Actualizat: 19-08-2021 17:40

Creșterea economică anunțată de Florin Cîțu a fost realizată de consum, o spun economiștii cu care a discutat publicația HotNews.ro, care a făcut o anchetă pe acest subiect. "Sună bine, nu?", spuea Florin Cîțu marți seară.

Bugetarii, în principal, reprezintă categoria care nu a fost afectată de pandemie. Numărul lor chiar a crescut. Pentru că anul trecut au fost restricții, mulți s-au abținut de la cheltuieli, iar acum nu mai e cazul. Au început să cheltuiască acum banii de anul trecut.

De unde au venit banii? Din împrumuturi. Așadar, avem creștere economică din consum și datorie.

HotNews.ro a discutat în cadrul unei anchete cu trei economiști pentru a explica pe înțelesul tuturor ce se întâmplă și la ce să ne așteptăm: Mircea Coșea, Petrișor Peiu și Radu Crăciun.

"E o recuperare foarte bună. Nu putem să negăm lucrul ăsta. Arată că România are un progres față de țările din jur pentru că procentul este foarte important", spune Mircea Coșea. Când ai fie creștere economică, fie recuperare, spune el, trebuie să pui în discuție două elemente, care în teoria economică sunt de bază din acest punct de vedere: 1. Ce a determinat această recuperare? 2. Care sunt efectele ei?”

„Dacă ne uităm, conform datelor statistice, ce a condus la această recuperare o să vedem că într-o manieră covârșitoare este consumul. Domnul prim-ministru spune că sunt investițiile, dar conform datelor statistice, consumul este pe primul loc.

Al cui consum? A fost un consum care a fost determinat de mai multe elemente. Marchează etapa de ieșire din etapa aceea de pandemie când populația a ieșit din casă, a început să fie mai liberă și și-a consumat banii pe care nu îi consumase în perioada restricțiilor. Este o sumă importantă care a intrat în consum", a explicat Coșea.

De unde vine suma asta?

"Suma asta vine din lichiditatea pe care au adus-o în economie salariile din sectorul public. Sectorul public în România este mult mai bine salarizat decât cel privat și nu a avut de suferit în timpul pandemiei. Nu s-au văzut blocări de salarii, reduceri de salarii, șomaj și așa mai departe", a explicat economistul citat.

Întreaga anchetă disponibilă pe HotNews.ro.