Masca ar putea fi eliminată în clasă și la orele de sport. Care sunt scenariile luate în calcul de specialiști pentru noul an școlar

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 19-08-2021 17:26
Actualizat: 19-08-2021 18:49

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat, joi, la sediul Guvernului, o parte din variantele luate în calcul de autoritățile centrale și specialiștii din domeniul sanitar cu privire la regulile pentru noul an școlar care începe pe 13 septembrie:

- Cel tarziu pe 1-3 septembrie vom prezenta toate detaliile pe care trebuie sa le cunoasca scolile, elevii si parintii.

- Scenariul 1 este prezenta fizica a elevilor in toate scolile.

- Exista propuneri de crestere a pragului ratei de infectare pana la care scolile raman in totalitate deschise cu prezenta fizica pentru toti elevii

- Nu vor fi restrictii pentru cei nevaccinati, niciun fel de restrictii, insa vor fi avantaje pentru cei vaccinati. Toate ipotezele pe care le luam in considerare nu dezavantajeaza persoanele nevaccinate, dar in mod firesc beneficiind de o protectie sanitara crescuta, cei vaccinati vom vedea ce avantaje au.

- Sunt si alte ipoteze luate in considerare, cand exista 10 persoane vaccinate in spatiul inchis, masca de protectie nu mai este obligatorie. Vom vedea daca se poate extinde si in scoli.

- Va trebui sa stabilim cum se vor desfasura orele de educatie fizica, pana la ce plafon se vor putea derula in spatii inchise fara obligativitatea purtarii mastii de protectie

- Stim exemplul francez in care la depasirea acelui prag trebuie luate masuri, elevii mai mari de clasa a 7-a, pana la clasa a 7 nu pot fi vaccinati neavand varsta de 12 ani, merg in online cu exceptia celor vaccinati, este o ipoteza la care ne uitam dar nu este o decizie.

- Partea cu predarea de acasa cred ca ne-am lamurit cu totii cate neajunsuri a creat. Predarea online a generat pierderi educationale extrem de mari, foarte greu de recuperat. Nu mai avem nevoie de inca o generatie cu pierderi de nerecuperat.