Economia rusă a demonstrat cele mai ridicate ritmuri de creștere începând din anul 2000

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 19-08-2021 21:40

După ce autoritățile au ridicat restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, economia rusă a demonstrat cele mai ridicate ritmuri de creștere începând din anul 2000, scrie agenția Bloomberg, citată de publicația Gazeta.ru.

În al doilea trimestru, Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei a crescut cu 10,3%; a fost înregistrată o creștere semnificativă a comerțului cu amănuntul, a transporturilor de pasageri și a industriei prelucratoare, se arată în articolul agenției americane.

”Economia rusă a revenit la indicii anteriori mult mai rapid decât se aștepta”, a declarat economistul Scott Johnson.

La rândul ei, banca americană Morgan Stanley a ajustat prognoza de creștere a PIB-ului rus și a ridicat-o la 4,6% în 2021 și la 3,2% în 2022, pe fondul ”datelor pozitive, în mod surprinzător”.

Experții sunt convinși că, în trimestrul al treilea, PIB-ul Rusiei va continua să crească, dar într-un ritm mult mai scăzut, deoarece efectele pozitive de după ridicarea restricțiilor impuse de coronavirus se vor diminua treptat.

Potrivit Rosstat (Serviciul federal de statistică, n.r.), PIB-ul Rusiei a afișat, în al doilea trimestru al anului, o creștere de 10,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut.