Federaţia internaţională a jurnaliştilor, copleşită de 'sutele de cereri de ajutor' primite din partea profesioniştilor din media afgană

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 20-08-2021 23:16
Actualizat: 20-08-2021 23:20

"Panica şi teama" domnesc printre jurnaliştii afgani, în special în rândurile femeilor, a comunicat vineri Federaţia internaţională a jurnaliştilor (FIJ), indicând că a primit "sute de cereri de ajutor" din partea profesioniştilor din media afgană, potrivit AFP.

"Urmărirea situaţiei în teren de către FIJ şi numeroasele cereri de sprijin de urgenţă relevă panica şi teama în cadrul comunităţii media afgane", declară organizaţia care a creat un fond special pentru a le veni în ajutor, potrivit agerpres.ro.

"Am primit sute de cereri de ajutor, fie pentru o evacuare, pentru o asistenţă celor care s-au deplasat dintr-o provincie afgană spre alta pentru a scăpa de ameninţări", explică într-un comunicat Jeremy Dear, secretar adjunct al FIJ.

Majoritatea jurnaliştilor care încearcă să fugă din ţară sunt femei, precizează acest responsabil, însărcinat să coordeneze răspunsul de urgenţă al FIJ în Afganistan.

În Afganistan, "femeile jurnaliste sunt împiedicate să lucreze, unele media au fost constrânse să se închidă", afirmă el. Cei care încearcă să-şi exercite meseria o fac "sub o ameninţare iminentă şi sunt restricţionaţi sever în ceea ce pot acoperi mediatic".

În pofida "propagandei potrivit căreia nu va exista răzbunare din partea talibanilor, relatările de la faţa locului informează despre căutări din uşă în uşă ale jurnaliştilor şi ameninţări împotriva a numeroşi dintre ei", adaugă acelaşi responsabil.

Postul german Deutsche Welle (DW) a semnalat vineri că talibanii aflaţi în căutarea unuia dintre jurnaliştii lor, instalat de acum în Germania, uciseseră cu focuri de armă miercuri un membru al familiei sale şi răniseră grav un altul.

Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York, informa miercuri că talibanii scotociseră în cursul săptămânii locuinţele a "cel puţin patru jurnalişti şi angajaţi" media şi semnala violenţe împotriva mai multor jurnalişti care acopereau o manifestaţie la Jalalabad, în provincia Nangarhar, în estul ţării.

"Discuţii sunt în curs cu talibanii pentru a încerca să înţelegem ce înseamnă anunţurile lor în materie de funcţionare a media: ce subiecte sunt interzise, ce fotografii pot fi publicate şi dacă femeile pot lucra?", detaliază Dear.

"Alţiii, care au fugit, vor începe să găsească soluţii pentru a lucra în exil, dar mulţi dintre ei vor avea nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale pentru a ajuta la finanţarea micilor media" pentru a le permite să acopere actualitatea în Afganistan.