Europa riscă să înfrunte iarna cu gaze scumpe

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 22-08-2021 05:00
Actualizat: 22-08-2021 08:18

Rezervele de gaze naturale ale Uniunii Europene sunt sub nivelurile normale, iar dacă nu sunt umplute până în luna octombrie, cele 27 de ţări ale blocului comunitar s-ar putea confrunta cu preţuri asemănătoare iernii trecute, relatează Politico, potrivit Adevărul.

În urmă cu an rezervele erau pline, ceea ce a permis ţărilor blocului european să reziste în mod confortabil unei ierni neobişnuit de lungi. În prezent, facilităţile de depozitare din UE sunt umplute la o capacitate de doar 60%.

În martie 2020, Europa era plină de gaze ieftine şi a anulat transporturile americane de gaze naturale lichefiate (GNL), care ar fi asigurat o cantitate de gaze mai mare decât era necesară la momentul acela în întreaga Uniune.

În Europa, zăcământul de gaz „Troll” din Norvegia, considerat a fi cel mai mare din Europa, a pierdut cantităţi însemnate de gaz, iar pe 6 august, compania rusească Gazprom, aflată în proprietatea statului rus, a redus în mod dramatic transporturile de gaze naturale prin conducta Yamal, care trece prin Belarus şi Polonia.