După retragerea vaccinurilor Moderna, Japonia revine: Nu au fost detectate probleme de sănătate asociate

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 27-08-2021 09:53

Japonia nu a înregistrat până acum nicio problemă de sănătate la pacienţii vaccinaţi cu serul anti-COVID-19 al companiei americane Moderna care ar fi putut avea o legătură cu contaminarea detectată într-un lot de doze provenit din Spania, potrivit informaţiilor difuzate vineri de Ministerul nipon al Sănătăţii, relatează EFE.

Autorităţile japoneze au afirmat vineri că vor continua să investigheze cauzele prezenţei impurităţilor observate în 39 de loturi de vaccin Moderna, fapt ce a determinat în ajun blocarea, din precauţie, a 1,63 de milioane de doze ce urmau să fie utilizate. Această cifră include şi fiolele care au fost desfăcute şi din care au fost deja utilizate anumite doze.

Ministrul japonez al Sănătăţii, Norihisa Tamura, a cerut atât companiei Moderna, cât şi companiei farmaceutice nipone Takeda, care distribuie vaccinurile în ţară, "să ia măsuri pentru ca acest lucru să nu se mai repete şi să descopere cât mai grabnic cauza", cu scopul de a "evita îngrijorările cetăţenilor privind vaccinurile".

Surse din Ministerul Sănătăţii au declarat pentru EFE că Japonia prevede să urmărească loturile de vaccin Moderna provenite din Spania, principalul furnizor al vaccinului companiei americane în ţara asiatică, atât timp cât se desfăşoară o anchetă privind căile de contaminare.

Japonia a decis să blocheze 1,63 de milioane de doze de vaccin provenite din loturi produse în Spania de compania farmaceutică Rovi, care produce mare parte din vaccinurile Moderna distribuite pe piaţa internaţională şi care investighează la rândul ei cauzele acestor probleme de calitate.

Detectarea unor particule neconforme a afectat un lot de seruri "distribuit exclusiv în Japonia", a precizat compania Rovi într-un comunicat. "La originea incidentului s-ar putea afla una dintre liniile de producţie ale Rovi care colaborează cu anchetatorii pentru a obţine cât mai multă informaţii şi pentru a face ancheta să avanseze", a explicat compania.

Majoritatea loturilor blocate de la utilizare fuseseră deja distribuite centrelor de vaccinare din Japonia, companiilor şi altor organisme responsabile cu vaccinarea.

O parte dintre acele vaccinuri au fost deja administrate unor cetăţeni japonezi, potrivit autorităţilor nipone, care nu au oferit date concrete privind numărul persoanelor care au fost inoculate cu dozele retrase apoi de la administrare.

Autorităţile nipone păstrează deocamdată loturile în chestiune în aşteptarea rezultatelor anchetei, pentru a determina dacă acestea vor putea fi utilizate în viitor sau dacă ele reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor, informează Agerpres.