Ministrul german de interne respinge ideea cotelor de refugiaţi afgani, de teama creării unui 'factor de atracţie'

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 31-08-2021 17:15

Ministrul german de interne, Horst Seehofer, s-a pronunţat marţi împotriva indicării unui număr precis de refugiaţi care să fie preluaţi din Afganistan, de teama creării unui 'factor de atracţie', transmite dpa.

'Nu cred că ar fi foarte inteligent să începem să vorbim despre numere aici, pentru că numerele declanşează ceva', le-a spus Seehofer reporterilor înainte de reuniunea cu omologii săi din Uniunea Europeană.

Citește și: După retragerea trupelor militare din Afganistan, Ambasada SUA la Kabul şi-a suspendat activitatea

Şeful diplomaţiei din Luxemburg, Jean Asselborn, care este şi ministru al imigraţiei, ameninţă cu blocarea unei declaraţii comune a UE cu privire la criza afgană dacă textul nu va conţine o asumare mai puternică de protejare a celor mai vulnerabili.

Asselborn, care reprezintă una din cele mai mici ţări din UE, a spus că ar fi sprijinit o cotă colectivă de refugiaţi a UE, dar a recunoscut că aceasta nu este posibilă, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Imaginea ANULUI - Talibanii sărbătoresc cu focuri de armă plecarea americanilor din Afganistan (VIDEO)

'Uniunea Europeană este construită pe valori', a declarat el pentru presă. Primul obiectiv al blocului comunitar în acest moment nu ar trebui să fie 'să întărească graniţele şi să organizeze returnări', ci să le ofere speranţă persoanelor vulnerabile, a subliniat el.

În opinia lui Seehofer, Asselborn ar trebui să ţină mai mult cont de interesele statelor mari din UE care sunt, în realitate, cele care preiau cei mai mulţi refugiaţi.

Citește și: Americanii fac pace cu talibanii și promit că vor lucra cu ei dacă 'îşi vor respecta angajamentele': 'Legitimitatea şi sprijinul trebuie meritate' .