Medicul Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate, explică motivele pentru care vaccinarea scade riscul de transmitere a COVID

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 31-08-2021 23:56
Actualizat: 01-09-2021 07:17

Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Adrian Wiener, explică motivele pentru care vaccinarea scade riscul de transmitere a bolii COVID-19, anunță Mediafax.

Potrivit medicului arădean, care citează mai multe studii, eficacitatea vaccinării anti-SARS-CoV-2 scade la 66% față de nivelul de protecție inițial de 91%, observat în primele luni ale anului.

Scăderea nu este cauzată doar de „preluarea scenei epidemiologice de către varianta Delta”, ci și de timpul scurs de la vaccinare, titrul de anticorpi scăzând în medie cu 6% la fiecare 2 luni.

„Britanicii observă de asemenea o scădere a eficacității spre 74% pentru Pfizer/Biontech și 67% pentru Astra-Zeneca. CDC (Center for Disease Control and Prevention - SUA) cuantifică un risc de infectare la varianta Delta de 5 ori mai mare pentru nevaccinați. De asemenea, în acest studiu observațional, riscul de spitalizare este de 29 de ori mai mare pentru persoanele nevaccinate”, scrie Adrian Wiener.

Astfel, se conturează motivele pentru care vaccinarea scade riscul de transmitere a bolii:

- pe de o parte, cum arată studiile, riscul de infectare și deci de transmitere a bolii scade prin vaccinare

- pe de altă parte, chiar și pentru cei care se infectează, perioada de contagiozitate e mai scurtă pentru persoanele vaccinate, iar încărcarea virală pe mucoase, în ciuda comunicărilor inițiale, este mai mică.

„Vaccinarea vă poate salva viața, și nu doar pe a voastră, ci și pe a celor din jurul vostru”, este concluzia vicepreşedintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.