Un scriitor indian îşi va publica noua sa carte, în serial, sub formă de newsletter

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 03-09-2021 17:37

Sir Salman Rushdie îşi va publica noua carte în serial, transmisă utilizatorilor platformei Substack pe email sub formă de newsletter, scrie BBC.

Într-o postare, Rushdie scrie că speră „aibă o relaţie strânsă cu cititorii, să vorbească liber, fără intermediari sau cenzură”, potrivit news.ro.

Substack a început să funcţioneze ca o platformă pentru jurnalism, dar recent a atras scriitori de ficţiune.

Scriitorii percep o taxă pentru newsletterele lor din care platforma opreşte o parte, de obicei 10%.

Prin serviciul său Substack Pro, aceasta poate să-i plătească pe scriitori „în avans” pentru ca ei să poată publica în primul lor an pe platformă.

Sir Salman Rushdie a declarat pentru The New York Times că primul newsletter va fi gratuit, dar va cere în jur de 5 lire sterline pe lună pentru textele sale.

Salman Rushie, care a câştigat Booker Prize cu „Midnight's Children” (Copiii din miez de noapte), este cunoscut mai bine pentru „The Satanic Verses” (Versetele satanice) din 1988.

Cartea, văzută ca o blasfemie de mulţi musulmani, a stârnit proteste după care liderul suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, l-a condamnat pe autor la moarte.

Însă Salman Rushdie a declarat pentru The Guardian că nu a vrut să scrie despre politică, pentru că aceasta „preia controlul şi anulează orice altceva”.

În schimb, a spus că această platformă îi va permite, pe lângă publicarea în serial a cărţii, să scrie depsre filme.

El va experimenta pentru prima dată feedback-ul de la cititori înainte ca noul volum să fie publicat de o editură.