Cod Roșu de alertă epidemiologică la Chișinău

Autor: Grigore Onescu
Publicat: 04-09-2021 09:24

Potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, situația pandemică prin COVID-19 se agravează, iar incidența îmbolnăvirilor încadrează Capitala în Cod Roșu de alertă epidemică.

Pe 2 septembrie 2021, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 175 de cazuri noi de infectare cu SARS CoV-2, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de îmbolnăviri din acest sezon, transmite Știri.md.

Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, secretarul CESPC, a ținut să precizeze că departamentul COVID-19 Chișinău de la CIE „MOLDEXPO", aflat în gestiunea SCM „Sfânta Treime", face față deocamdată numărului sporit de internări, iar Primăria este gata pentru activarea și a altor spitale municipale.

Totodată, Comisia a abordat și problema privind testarea angajaților nevaccinați din cadrul instituțiilor de învățământ.

În cadrul reuniunii a fost abordat și subiectul privind desfășurarea evenimentelor pe teritoriul Capitalei.

În acest sens a parvenit o solicitare din partea Inspectoratului General al Poliției, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău.

Juriștii de la Primărie au precizat că APL Chișinău nu are competențe legale pentru a interzice evenimentele cu public, ci doar este notificată de organizatori despre viitoarele întruniri.

Membrii CESPC au dispus convocarea imediată a organizatorilor de evenimente publice, împreună cu subdiviziunile municipale de profil, pentru a atenționa asupra respectării măsurilor obligatorii de sănătate publică, impuse de autoritățile naționale și cele locale (limitarea numărului de participanți la evenimente, purtarea măștilor de protecție, dezinfectarea mâinilor etc.).