Irlanda se aşteaptă ca Londra să anunţe o prelungire a perioadei de graţie privind bunurile importate

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 06-09-2021 16:52

Irlanda se aşteaptă ca Londra să anunţe o prelungire suplimentară a perioadei de graţie privind bunurile importate atât în Irlanda de Nord, cât şi în restul Regatului Unit, a susţinut luni vicepremierul irlandez Leo Varadkar, informează Reuters.

''Aşteptarea este ca Regatul Unit să anunţe încă o extindere a perioadei de graţie, nu numai în legătură cu Irlanda de Nord, dar şi importurile în Regatul Unit de produse venite dinspre Uniunea Europeană şi Irlanda'', a declarat Varadkar pentru postul public de televiziune irlandez RTE.

Leo Varadkar s-a adresat după o întrevedere avută la Londra cu ministrul britanic Michael Gove, care i-a transmis că Londra ''nu doreşte să părăsească protocolul, ci vrea să îl facă mai funcţional''.

La finalul lunii iunie, Comisia Europeană şi Regatul Unit au convenit o extindere până în octombrie a perioadei de graţie ce amână implementarea completă a controalelor şi a formalităţilor vamale în cazul transporturilor de carne refrigerată dinspre Marea Britanie către Irlanda de Nord, prevăzute în protocolul nord-irlandez din acordul Brexit şi care au provocat între Londra şi Bruxelles disputa cunoscută sub numele de ''războiul cârnaţilor'', potrivit Agerpres.ro.

Conform acestui protocol, pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic, cât şi în piaţa unică europeană, situaţie care în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord.