Combinațiile pesediste și userist-plusiste ale lui Florin Cîțu

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 09-09-2021 19:45
Actualizat: 09-09-2021 19:49

În spatele demiterilor furtunoase ale secretarilor de stat și prefecților USR-PLUS, premierul Florin Cîțu a mai păstrat pârghii de negociere atât cu USR-PLUS, cât și cu PSD. Cîțu s-a lăudat cu zecile de demiteri din rândurile USR-PLUS, dar a păstrat în funcție nu doar secretari de stat din tabăra Barna-Cioloș, ci și de la PSD.

În acest sens, este de notorietate cazul lui Victor Opaschi (73 de ani), fost consilier al lui Ion Iliescu și fost membru al PSD. Acesta a fost numit în funcția de secretar de stat pentru Culte încă din anul 2013 de premierul de atunci, Victor Ponta (PSD), fiind aspru criticat în timpul anului 2020 pentru slaba comunicare privind restricțiile aplicate libertății religioase.

Citește și: PNL și PSD au bătut palma: Liberalii au susținut comisia de anchetă a prețurilor la energie, iar social-democrații au blocat dezbaterea moţiunii de cenzură

Un alt caz este cel al lui Claudiu-Emanuel Simion, vicepreședinte al Institutului Național de Administrație, cu rang de subsecretar de stat, numit încă din mai 2017 în această funcție, tot de către PSD.

Din tabăra USR-PLUS, Florin Cîțu încă nu a avut curaj să demită doi secretari de stat. Este vorba despre Corina Licea (de la PLUS), președintele Institutului Național de Administrație, care a coabitat în această funcție cu Claudiu Simion numit de PSD.

Citește și: VIDEO | Ludovic Orban, despre opțiunile PNL în momentul de față: USR PLUS, PSD sau opoziție

Un alt secretar de stat de la USR-PLUS de care Florin Cîțu nu s-a atins este și Liviu Mălureanu, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), instalat în funcție în februarie.

De altfel, Ludovic Orban l-a acuzat, în ultimele zile, pe Florin Cîțu de colaborare cu PSD pentru a rămâne în funcție cel puțin până la congresul PNL, unde candidează. În plus, liberalii s-au răzgândit în mai puţin de o săptămână în privinţa comisiei parlamentare de anchetă privind creşterea preţurilor la energie şi gaze, cerute de PSD, şi au decis să susţină iniţiativa social-democraţilor, deşi iniţial hotărâseră să voteze împotrivă. Răzgândirea PNL a intervenit în contextul crizei politice generate de ieşirea USR PLUS de la guvernare şi după ce PSD a susţinut, alături de liberalii din tabăra Florin Cîţu, blocarea dezbaterii moţiunii de cenzură împotriva guvernului.

Citește și: Fostul prefect de București a prins glas, după ce a fost demis de Florin Cîțu: 'Sper că vom reveni la guvernare în scurt timp, cu un nou premier' .