Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se deplasează la Teheran să dezamorseze tensiunile

Autor: Alice Draghici
Publicat: 11-09-2021 18:15

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se va deplasa la Teheran duminică pentru a încerca să dezamorseze tensiunile, după ce agenţia ONU a acuzat săptămâna aceasta Iranul de lipsă de cooperare, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

"Rafael Grossi va avea o întrevedere cu vicepreşedintele Republicii Islamice şi directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), Mohammad Eslami", a anunţat sâmbătă AIEA.

Responsabilul AIEA va susţine o conferinţă de presă la întoarcere, pe aeroportul din Viena, "în jurul orelor 20:30" (18:30 GMT), a adăugat ea.

Această vizită intervine în condiţiile în care AIEA a publicat săptămâna aceasta un raport extrem de critic, iar săptămâna viitoare are loc o reuniune a Consiliului Guvernatorilor AIEA.

"Din februarie 2021, activităţile de verificare şi supraveghere au fost grav perturbate de decizia Iranului" de a restrânge inspecţiile, a scris AIEA în raportul său. Documentul va fi examinat în cadrul unui Consiliu al Guvernatorilor săptămâna viitoare, într-un moment în care negocierile pentru resuscitarea acordului internaţional din 2015 sunt într-un punct mort.

Într-o primă fază, Republica Islamică a găsit un aranjament temporar care permite AIEA să continue să exercite un anumit grad de monitorizare. Teheranul s-a angajat în special să furnizeze pe termen lung datele de la camere şi de la alte instrumente de supraveghere. Însă acest compromis a expirat la 24 iunie, iar Iranul nu a mai continuat, în ciuda mai multor "solicitări" ale agenţiei.

În faţa acestui impas, SUA sunt "aproape" de a-şi abandona eforturile, a avertizat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken.

Iranul a renunţat progresiv, începând din 2019, la obligaţiile sale nucleare, ca ripostă la restabilirea sancţiunilor americane de către Donald Trump.