Vulcanul Cumbre Vieja din Insulele Canare a fost plasat sub strictă monitorizare, în urma intensificării activităţii seismice

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 16-09-2021 16:16

Vulcanul Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma, din arhipelagul Canare, a fost plasat joi sub monitorizare atentă în urma înregistrării unei activităţi seismice excepţionale şi după ce în ultimele zile au fost observate deplasări de magmă, potrivit autorităţilor, informează AFP.

O alertă de vigilenţă sporită (nivelul 2 din 4) a fost decretată în urma multiplicării seismelor de magnitudine mică dedesubtul vulcanului, care ''pot avea o evoluţie rapidă pe termen scurt'', a avertizat guvernul regional al arhipelagului în cel mai recent comunicat, publicat miercuri.

Acest nivel de alertă nu presupune realizarea unor evacuări pentru moment pe insula situată în largul nord-vestului Africii.

Începând de sâmbătă, peste 1.000 de seisme de magnitudine mică (până la 3,4 pe scara Richter) au fost înregistrate sub vulcanul Cumbre Vieja, a precizat Institutul vulcanologic din Canare (Involcan) într-un comunicat, informează Agerpres.ro.

Activitatea seismică a determinat deplasarea a aproape 11 milioane de metri cubi de magmă în interiorul vulcanului, a adăugat Institutul.

Acest ''roi'' de seisme ''reprezintă fără nicio îndoială o schimbare semnificativă în activitatea vulcanului'' întrucât ''mişcările telurice înregistrate sunt mai superficiale decât puseele seismice precedente'', a mai precizat instituţia.

În faţa riscului unei erupţii, prefectura arhipelagului a solicitat folosirea sistemului european de măsurare geospaţiale Copernicus.

Cea mai recentă erupţie a vulcanului Cumbre Vieja a avut loc în 1971.

De origine vulcanică, arhipelagul Canare, care aparţine Spaniei, a înregistrat cea mai recentă erupţie pe teritoriul său în 2011, produsă sub nivelul mării, în dreptul insulei El Hierro.