VIDEO| Premierul Belgiei țipă la belgienii nevaccinați: 'Este inacceptabil! A pune în pericol alte persoane este un drept pe care nimeni nu îl poate avea'

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 18-09-2021 07:00
Actualizat: 17-09-2021 23:58

Premierul belgian Alexander De Croo şi-a înăsprit atitudinea vineri împotriva persoanelor care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19, ceea ce împiedică - potrivit lui - generalizarea relaxării restricţiilor în toată ţara, potrivit AFP.

"Această epidemie este pe cale să devină o epidemie a oamenilor nevaccinaţi, ceea ce este inacceptabil! A pune în pericol alte persoane este un drept pe care nimeni nu îl poate avea", a afirmat liderul liberal flamand.

El s-a exprimat astfel la încheierea unei reuniuni cu şefi ai executivelor entităţilor federale (regiuni, comunităţi), care au făcut constatarea existenţei unor "importante disparităţi regionale în ratele de vaccinare", ceea ce interzice în acest stadiu măsuri de relaxare comune în toată Belgia.

Începând de la 1 octombrie, portul măştii nu va fi obligatoriu teoretic în magazine, cafenele şi restaurante, rămânând totuşi impus în mijloacele de transport în comun, în gări, aeroporturi şi instituţii sanitare.

Dar regiunea Bruxelles (cele 19 comune ale capitalei) va ignora această posibilitate de relaxare pentru că rata de vaccinare completă a adulţilor nu este decât de 64%, mult inferioară mediei naţionale (84%).

"Vom menţine portul măştii dincolo de ceea ce prevede reglementarea federală", a anunţat preşedintele acestei regiuni, Rudi Vervoort.

Pentru a accede la unele locuri închise (restaurante, cluburi sportive etc), capitala vrea să impună instituirea de la 1 octombrie a "COVID Safe Ticket", permis sanitar belgian care probează o vaccinare completă sau un test negativ recent.

Aplicarea măsurii se anunţă mai puţin sistematică în celelalte două regiuni, Flandra (nord) şi Walonia (sud).

"Vaccinarea este singura soluţie pentru a încerca să eradicăm progresiv virusul", a declarat preşedintele Waloniei, fostul premier Elio Di Rupo. Incidenţa virusului este "în uşoară creştere" în această regiune francofonă, informează Agerpres.ro.

La nivel naţional, autorităţile au înregistrat între 1 ianuarie şi 8 august "19.723 de spitalizări de pacienţi afectaţi de COVID-19" şi aproape 98% dintre ei nu erau vaccinaţi. "2,1% erau total vaccinaţi", au indicat într-un comunicat serviciile premierului.