O femeie cu cetăţenie rusă a fost condamnată la un an şi jumătate de închisoare după un mesaj pe Twitter împotriva lui Lukaşenko

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 21-09-2021 06:05
Actualizat: 21-09-2021 07:44

Un tribunal din Belarus a condamnat luni la un an şi jumătate de închisoare o femeie care are cetăţenia rusă şi a fost acuzată de calomnie pentru publicarea pe Twitter a unui mesaj împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, afirmă ONG-uri citate de agenţia EFE.

Irina Vikjolm, în vârstă de 58 de ani, a fost arestată în oraşul belarus Brest pe 28 mai. Ea postase pe 23 mai pe Twitter un mesaj în care, afirmă ONG-ul Vesna, a reprodus un mesaj al serviciului rus al postului BBC în care era calificată drept ''piraterie aeriană'' constrângerea de către autorităţile belaruse a unui avion de pasageri să aterizeze la Minsk pentru a-l aresta pe bloggerul activist Roman Protasevici, potrivit Agerpres.ro.

Procesul împotriva ei a început pe 16 septembrie şi luni a fost pronunţată condamnarea la un an şi jumătate de închisoare în acest dosar descris de acuzată a fi unul ''clar motivat politic''. Ea a mai susţinut că în perioada de arest preventiv a fost supusă unor presiuni pentru a mărturisi că intenţiona să ia parte la ''activităţi extremiste''.

Irina Vikjolm este a doua femeie cu cetăţenie rusă arestată în Belarus din motive politice, cealaltă fiind Sofia Sapega, partenera lui Protasevici ce călătorea împreună cu acesta în avionul forţat să aterizeze.