VIDEO| Joe Biden şi premierul Australiei au dat asigurări cu privire la noua lor alianţă

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 21-09-2021 21:29

Preşedintele SUA Joe Biden şi premierul australian Scott Morrison au dat asigurări marţi că noua lor alianţă militară, care a indignat Franţa, ''s-a extins'' şi la alţi aliaţi în regiunea strategică Indo-Pacific, relatează AFP.

"Nu este vorba doar de parteneriatul nostru, deoarece parteneriatul nostru se extinde la atât de mulţi prieteni, fie că sunt naţiuni din ASEAN, fie Europa", a afirmat Scott Morrison, înaintea unei întrevederi bilaterale cu preşedintele american, în marja Adunării Generale a ONU la New York.

''Acest ultim punct este important deoarece parteneriatul nostru (...) este în concordanţă cu toate celelalte democraţii'', a adăugat Joe Biden.

Cele două ţări, flancate de Regatul Unit, au anunţat săptămâna trecută o nouă alianţă strategică regională, în cadrul căreia Australia va achiziţiona submarine cu propulsie nucleară cu tehnologie americană.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe 15 septembrie o nouă alianţă strategică cu Australia şi Regatul Unit, torpilând astfel un contract pentru construcţia de submarine australiene de către Franţa şi provocând furie la Paris, care nu a ştiut nimic despre decizie, potrivit Agerpres.ro.

Şi alţi oficiali europeni şi-au exprimat îngrijorarea, apreciind că Uniunea Europeană merită o atenţie sporită într-un moment în care preşedintele american îşi avansează hotărât pionii în materie de politică externă, fie prin retragerea din Afganistan, fie prin formarea de alianţe cu China.