Sărbătorile zilei de 22 septembrie

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 22-09-2021 06:42

Sărbătorile zilei de 22 septembrie

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfinţit Mc. Foca, episcop de Sinope

Greco-catolice
Sf. ep. m. Foca

Romano-catolice
Ss. Mauriţiu, ofiţer, şi îns. m.; Silvan, pustnic


Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolit al Moldovei (1674), este pomenit în calendarul creştin ortodox la 22 septembrie.

Sfântul Teodosie s-a născut în ţinutul Vrancei, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. A fost egumen al Mănăstirii Bogdana din ţinutul Bacăului, episcop de Rădăuţi (hirotonit în 1670), episcop al Romanului (1671). A ocupat scaunul mitropolitan al Moldovei timp de un an (în 1674), perioadă în care mitropolitul Dosoftei se afla în Polonia.

Ca mitropolit, Sfântul Teodosie a luat atitudine faţa de domnitorul Moldovei, Dumitraşcu Vodă (Dumitraşcu Cantacuzino a ocupat tronul Moldovei o scurtă perioadă de timp, de două ori, între 1674-1675 şi 1684-1685). Voievodul tolera prigoanele turcilor şi tătarilor.

Ulterior, Sfântul Teodosie s-a retras în zona de sud a Moldovei, îngrijindu-se de reconstruirea Schitului Brazi.

În anul 1694, în timpul unei invazii a tătarilor, care au ajuns şi la Schitul Brazi, Sfântul Teodosie a fost torturat de invadatori, pentru a da odoarele sfinte şi averea mănăstirii. Arhiereul a refuzat, motiv pentru care tătarii i-au tăiat capul.

Canonizarea Sfântului Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, a fost făcută în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4-5 martie 2003.

* Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, episcop de Sinope (oraş aflat pe ţărmul Mării Negre, în vechea regiune Paphlagonia), a suferit moarte martirică în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de împăratul Traian (98-117).