Cine este Diana Scobioală, noul judecător CEDO din partea R. Moldova

Autor: Grigore Onescu
Publicat: 28-09-2021 20:42

Diana Scobioală, actuala directoare a Institutului Național de Justiție, a fost aleasă marți, 28 septembrie, judecătoare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova.

Solicitat de ZdG, deputatul Mihail Popșoi ne-a comunicat că Diana Scobioală a obținut 122 de voturi, din cele 114 necesare pentru a fi numită în funcția de judecătoare la CEDO.

Concursul național pentru selectarea candidaților la postul de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova, care urmează a fi ales pentru un termen de 9 ani, s-a desfășurat pe fondul acuzațiilor de lipsă de integritate.

Diana Scobioală, fiica fostei judecătoare de la Curtea Supremă de Justiție, Iulia Sîrcu, a obținut la data de 4 martie 2020 un nou mandat la șefia INJ.

Mai mulţi reprezentanţi ai sistemului judecătoresc s-au arătat surprinşi de faptul că Scobioală a câștigat în 2015 concursul pentru funcția de director al INJ, mulţi punând-o pe seama relaţiilor pe care mama sa le are în sistemul judecătoresc, dar şi relaţiilor amicale cu fostul preşedinte al CSJ, Mihai Poalelungi.