Negocieri între Arabia Saudută și Iran la Bagdad

Autor: George Traicu
Publicat: 29-09-2021 12:58

Responsabili ai Arabiei Saudite şi Iranului au avut din nou întrevederi în Irak, au anunţat miercuri trei surse irakiene, discuţiile între cei doi rivali regionali continuând după alegerea ultraconservatorului Ebrahim Raisi la preşedinţia iraniană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Demarate în timpul preşedinţiei moderatului Hassan Rouhani şi dezvăluite publicului larg pentru prima dată în aprilie, aceste negocieri au dus la "o serie de progrese" în dosarul asupra securităţii din Golf, recunoştea deja la 23 septembrie purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Said Khatibzadeh.

"Un responsabil iranian a avut o întrevedere cu un responsabil saudit la Bagdad, în continuitatea reuniunilor precedente între cele două ţări", a declarat pentru AFP o sursă irakiană apropiată dosarului, fără a-i identifica pe aceşti oficiali şi fără a preciza data întrevederii, adăugând doar că aceasta a avut loc în ultimele zile.

O sursă guvernamentală şi o sursă apropiată guvernului au confirmat laconic această întrevedere, fără a furniza mai multe detalii.

Republica Islamică Iran, şiită, şi regatul sunit al Arabiei Saudite, ale căror relaţii diplomatice au fost întrerupte din ianuarie 2016, se acuză reciproc de decenii că destabilizează Orientul Mijlociu.

După dezvăluirea, în aprilie, a organizării de negocieri, preşedintele irakian Barham Saleh a afirmat că Irakul a găzduit "mai mult de o dată" discuţii între Riad şi Teheran, în timp ce surse diplomatice au asigurat că alte întrevederi vor urma.

Arabia Saudită şi Iran se confruntă asupra mai multor dosare regionale, printre care războiul din Yemen, iar Riadul este îngrijorat de programul nuclear al Iranului care, în pofida faptului că a dezminţit, este suspectat că vrea să se doteze cu arme nucleare.

"Iranul este o ţară vecină. Sperăm că negocierile noastre vor duce la rezultate tangibile ce vor permite restabilirea încrederii" şi "relansarea cooperării" bilaterale, a declarat regele saudit Salman în discursul său susţinut prin videoconferinţă la Adunarea Generală a ONU, în urmă cu o săptămână.

El a invitat din nou Teheranul să "înceteze orice formă de sprijin" pentru grupările armate din regiune şi a reafirmat susţinerea acordată de regatul saudit "eforturilor internaţionale menite să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare".