Franţa a dizolvat Liga de Apărare Neagră Africană pentru că difuzează o 'ideologie care cheamă la ură, la discriminare şi la violenţă'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 30-09-2021 04:00
Actualizat: 30-09-2021 07:06

Liga de Apărare Neagră Africană (La Ligue de Défense Noire Africaine, LDNA) a fost dizolvată în Franţa, guvernul considerând că această organizaţie difuzează o 'ideologie care cheamă la ură, la discriminare şi la violenţă', informează miercuri France Presse.

LDNA se defineşte pe reţelele sociale ca o 'mişcare revoluţionară pentru apărarea drepturilor descendenţilor africanilor şi ale africanilor'. Pagina sa de Facebook este urmărită de aproape 300.000 de abonaţi.

Preşedintele şi fondatorul LDNA se prezintă pe contul său de Twitter ca un 'activist politic, rezistent pan-african, combatant al libertăţii, revoluţionar'.

La mijlocul lunii septembrie, ministrul de interne, Gérald Darmanin, a declanşat dizolvarea organizaţiei, descriind-o drept o 'structură rasistă', după acţiunile violente provocate într-o comună situată la nord-est de Paris, unde timp de mai multe zile au avut loc tensiuni care au degenerat şi în fricţiuni între comunităţile africană şi kurdă, scrie agerpres.ro.

Potrivit decretului de dizolvare, LDNA 'difuzează o ideologie care cheamă la ură, la discriminare şi la violenţă pe motivul originii, al orientării sexuale' şi este 'implicată în mod repetat în organizarea de acţiuni violente izolate sau cu ocazia unor manifestaţii în care comite sau cheamă la comiterea unor acţiuni violente'.

Mai mulţi politicieni, mai ales de dreapta, cereau dizolvarea asociaţiei, în special în urma unei manifestaţii organizate contra violenţelor poliţiei în iunie 2020, în faţa ambasadei Statelor Unite la Paris.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a calificat această dizolvare drept o 'măsură forte': 'Nu ne tremură mâna când este vorba despre a apăra Republica în faţa celor care cred că pot s-o îngenuncheze', a comentat el.

Contactată miercuri de France Presse, LDNA nu a dorit să facă niciun comentariu.

Potrivit Ministerului de Interne, guvernul a mai decis în şedinţa de miercuri şi dizolvarea editurii 'Nawa', în special din cauza difuzării 'mai multor lucrări legitimând jihadul'.

Într-un comunicat difuzat pe 20 septembrie pe Twitter, Nawa a susţinut că acuzaţiile 'se bazează aproape exclusiv pe ipotetice delicte de opinie, de credinţă' şi că 'ele pun obstacole libertăţii de expresie şi de editare, care nu au tulburat în niciun caz ordinea publică până acum'.