Record de infectări cu noul coronavirus în Ucraina: 11.757 de cazuri şi 194 de decese în 24 de ore

Autor: Anca - Adriana Huza
Publicat: 01-10-2021 07:53
Actualizat: 01-10-2021 09:25

Ucraina a înregistrat joi un nou record de infectări zilnice cu noul coronavirus după cel stabilit în luna aprilie, într-o perioadă în care această ţară se confruntă cu un nou val epidemiologic şi se pregăteşte să impună vaccinarea obligatorie a profesorilor şi a funcţionarilor din sectorul public, informează AFP.

Această fostă republică sovietică, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, a raportat 11.757 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore, precum şi 194 de decese şi 2.556 de spitalizări, la o populaţie de aproximativ 40 de milioane de locuitori.

Această progresie fulgerătoare a pandemiei în raport cu cifrele înregistrate în săptămânile precedente a fost observată în contextul în care campania de vaccinare avansează într-un ritm lent, iar mai puţin de 20% din populaţia ucraineană a fost vaccinată cu cel puţin o doză a unui ser anti-COVID-19.

După problemele iniţiale privind livrările de doze, Ucraina dispune în prezent de patru vaccinuri anti-COVID-19 - AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna şi Coronavac -, însă mulţi dintre locuitorii săi ezită încă să se vaccineze.

În faţa acestei reticenţe, Guvernul de la Kiev a anunţat introducerea apropiată a vaccinării obligatorii pentru profesori şi pentru funcţionarii din sectorul public, potrivit Agerpres.ro.

Angajaţii nevaccinaţi riscă să fie suspendaţi din funcţiile pe care le ocupă, a avertizat joi ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko, pentru postul de televiziune 1+1.

Autorităţile din această ţară sunt de asemenea îngrijorate din cauza proliferării certificatelor false de vaccinare şi a testelor false PCR, ameninţând din acest motiv cu o înăsprire a pedepselor acordate pentru falsificările de acest tip.

Noul val al pandemiei de COVID-19 ar putea să atingă perioada sa de vârf în a doua jumătate a lunii octombrie şi în noiembrie, cu 350-400 de decese pe zi, depăşind bilanţul record al victimelor din primăvară (220 de decese pe zi) în timpul valului precedent, potrivit experţilor ucraineni.

Guvernul de la Kiev a introdus săptămâna trecută noi restricţii pentru a încetini răspândirea virusului.

Ucraina a înregistrat până în prezent peste 2,4 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, din care peste 56.000 au fost mortale.