Uniunea Europeană se delimitează de liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido în privinţa alegerilor

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 01-10-2021 23:47

Uniunea Europeană s-a distanţat vineri de liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido care se opune trimiterii unei misiuni europene de observare a alegerilor regionale programate în noiembrie în această ţară, notează AFP.

"Trebuie să ne uităm la influenţa pe care o exercită Juan Guaido şi a lui Leopoldo Lopez (o altă figură a opoziţiei la regimul lui Nicolas Maduro), deoarece Platforma Unităţii Democratice (MUD, coaliţia mişcărilor de opoziţie) a decis să participe la alegeri şi sprijină trimiterea misiunii de observare", a declarat un responsabil european.

"Respectăm punctul lor de vedere, dar propriul lor partid este în favoarea participării la alegeri şi a trimiterii misiunii", a insistat el.

Guaido şi Lopez "rămân interlocutori privilegiaţi ai UE ca membri ai fostei Adunări Naţionale", a asigurat el. Uniunea Europeană nu recunoaşte Adunarea rezultată din alegerile din decembrie 2020.

Juan Guaido a fost recunoscut ca preşedinte interimar de aproximativ cincizeci de ţări, printre care Statele Unite, după prezidenţialele contestate din 2018, potrivit Agerpres.ro.

Principalele partide de opoziţie au pus capăt strategiei lor de boicotare a alegerilor din ultimii ani (prezidenţiale 2018 şi legislative 2020) pentru a putea integra Consiliul Electoral Naţional (CNE) venezuelan.

UE a anunţat trimiterea unei misiuni de observare, condusă de europarlamentara socialistă portugheză Isabel Santos, pentru alegerile municipale şi regionale din 21 noiembrie în Venezuela, pentru prima dată după 15 ani.

Aproximativ o sută de experţi europeni vor începe să sosească la Caracas în următoarele zile.

Această decizie nu a întâmpinat nicio opoziţie în rândul statelor membre, chiar dacă au fost exprimate îngrijorări cu privire la riscul instrumentalizării de către regim, potrivit acestui responsabil european.