Cine este procurorul care va investiga 'ilegalitățile' Procurorului General din Republica Moldova

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 05-10-2021 15:32

Victor Furtună este procurorul care va examina legalitatea mai multor acțiuni întreprinse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre implicarea șefului PG în dosarul „Laundromat”, decizia de a renunța la învinuirile aduse controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, dar și altele.

Furtună activează în organele procuraturii din 2011. În perioada 2011-2019 a activat în cadrul Procuraturii mun.Chișinău, iar din 2019 – în cadrul Procuraturii Anticorupție, conform deschide.md

Este cunoscut ca fiind procurorul de caz a lui Nicolae Chitoroagă, ex-procurorul șef al PCCOCS, dar și a instrumentat unul din dosarele în privința lui Veaceslav Platon. Este vorba despre un dosar privind defaimarea unui judecător, în care Platon a fost acuzat că a deschis un card bancar pe numele unei magistrate, care i-a instrumentat câteva cauze anterioare, și a pus pe el 300 de mii de euro, proveniți din surse dubioase. Ulterior, a scos banii, iar totul a fost făcut fără știrea magistratei, astfel încercând discreditarea judecătorului.

La fel, Furtună este procurorul de caz a polițiștilor de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, reținuți la începutul lunii octombrie în cadrul unui dosar pornit pentru multiple fapte de corupție.