Autorităţile din Rusia lansează o anchetă în urma unor dezvăluiri privind violuri într-o închisoare

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 05-10-2021 19:24

Autorităţile ruse au lansat marţi inspecţii după publicarea unei înregistrări video în care se putea vedea cum este violat un deţinut, înregistrare dată publicităţii de un ONG care susţine că a obţinut sute de elemente ce atestă torturi sistematice în închisori din Federaţia Rusă, informează AFP.

Luni seara, ONG-ul Gulagu.net a publicat pe contul său Telegram această înregistrare video de trei minute în care un bărbat gol şi întins pe pat, cu mâinile şi picioarele legate, este sodomizat cu o bară lungă de un alt bărbat. Un al doilea bărbat filmează scena, în timp ce un al treilea ţine o cârpă pe faţa victimei, pentru a-i înăbuşi ţipetele.

Potrivit Gulagu.met, scena a fost filmată pe 18 februarie 2020 într-o unitate medicală pentru deţinuţi bolnavi de tuberculoză în Saratov, centrul Rusiei.

ONG-ul afirmă că a primit din partea unui avertizor de integritate mai mult de 1.000 de înregistrări video cu torturi în închisoare. Potrivit acestei surse, numeroşi deţinuţi sunt maltrataţi aici pentru a li se smulge mărturisiri sau a-i constrânge să colaboreze cu gardienii.

Marţi, serviciul penitenciar rus a anunţat că a trimis inspectori la Saratov, pentru "a verifica autenticitatea" înregistrării video a violului publicată de Gulagu.net. Comitetul de anchetă din Saratov a declanşat la rândul său investigaţii, potrivit Agerpres.ro.

Întrebat cu privire la acest subiect, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că va fi necesară "o procedură serioasă" dacă se va stabili "autenticitatea" imaginilor.

Directorul Gulagu.net, Vladimir Osecikin, a afirmat pentru AFP că a primit peste 1.000 de înregistrări video, făcute în mai multe închisori din Rusia, printr-un fost deţinut, de naţionalitate belarusă, care fusese închis în Saratov.

Sistemul penitenciar rus este adesea vizat de scandaluri legate de torturi, comise de gardieni sau de alţi deţinuţi la ordinul lor.

Potrivit lui Osecikin, care este refugiat în Franţa, autorităţile ruse fac în continuare totul pentru a ascunde amploarea acestor abuzuri în universul carceral. "Autorităţile ruse sunt ipocrite şi vor face totul pentru a se sustrage responsabilităţii lor pentru această uzină de torturi", a spus el.