Usturoi, de la medicament la aliment. Cele mai importante beneficii ale usturoiului

Autor: Roxana Popa
Publicat: 07-10-2021 11:44
Actualizat: 08-10-2021 13:06

Usturoiul este una dintre cele mai folosite plante. De-a lungul timpului, usturoiul a fost folosit atât ca și aliment, condiment cât și ca și medicament. Pe lângă acestea, usturoiul este recunoscut internațional și ca fiind „leacul” împotriva vampirilor.
Conform înregistrărilor, usturoiul era utilizat încă din perioada construcțiilor piramidelor din Giza, acum aproximativ 5.000 de ani.
În prezent, la nivel mondial sunt produse aproximativ 10 milioane de tone de usturoi.

Usturoiul ca medicament

Potrivit unui articol publicat de Richard S. Rivlin în Journal of Nutrition, medicul grec Hipocrate, cunoscut drept „părintele medicinei occidentale” a prescris usturoiul ca și tratament pentru mai multe afecțiuni și boli. Hipocrate utiliza usturoiul pentru tratarea problemelor respiratorii, a paraziților și a digestiei.

În plus, pentru a le îmbunătăți performanța sportivă, sportivilor olimpici din Grecia Antică consumau usturoi înainte de competiții.

Usturoiul este bogat în vitamine și substanțe minerale, iar compușii săi medicali sunt folosiți pentru tratarea unor afecțiuni. Polifenolii au rol benefic în protejarea inimii, alicina, care este principalul compus, are un efect puternic antibiotic.

Studiile internaționale au dovedit că alicina are un rol mai benefic decât penicilina în combaterea anumitor tipuri de viruși. Mai mult, o cantitate mică de usturoi poate să scadă nivelul de colesterol și de trigliceride.

Pe lângă acestea, usturoiul crește vitalitatea sexuală și ameliorează bolile cu transmitere sexuală.

Conform oamenilor de știință, majoritatea beneficiilor usturoiului se datorează compușilor de sulf care se formează atunci când acesta este tocat, zdrobit sau mestecat.

Specialiștii arată că un cățel de usturoi crud, de circa 3 grame, conține:

  • Mangan - 2% din doza zilnică;
  • Vitamina B6 - 2% din doza zilnică;
  • Vitamina C - 1% din doza zilnică;
  • Seleniu - 1% din doza zilnică;
  • Fibră - 0,06 grame

Totodată, acesta mai conține cantități diverse de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1.
Cățelul de usturoi este sărac în calorii și proteine 4,5, respectiv 0,2 grame și conține 1 gram de carbohidrați.

Usturoiul în alimentație

Mirosul puternic emanat din cauza compușilor de sulf este unul dintre motivele pentru care oamenii se feresc de el. Consumat proaspăt, gustul acestuia este mult mai intens. Pentru a acoperi aroma acestuia, poți consuma frunze de mentă crude, mere sau salată.

Pentru a putea beneficia de beneficiile usturoiului, specialiștii recomandă ca acesta să fie consumat crud. În momentul pregătirii termice, enzima principală, alicina, este distrusă.

Usturoiul este folosit ca și ingredient în salate, paste, tocănițe, ciorbe, fripturi și multe alte preparate culinare. Pentru a-și păstra aromele, este important ca usturoiul să nu fie ars. În caz contrar, acesta va deveni amar.

În oferta Penny este disponibil, de obicei, usturoi de import din China, dar și din România. Aromele celui cultivat la noi în țară sunt însă mult mai intense, de aceea clienții îl preferă în detrimentul celui importat.

Usturoiul poate fi găsit pe rafturile tuturor supermarketurilor, dar și în piețe și magazine alimentare.

Dacă este depozitat în condiții optime, usturoiul poate fi păstrat chiar și câteva luni. Acesta trebuie ținut în locuri răcoroase și întunecare, dar care au o ventilație bună.

Usturoiul poate fi păstrat și în frigider. Odată pus la rece, usturoiul trebuie păstrat în aceleași condiții până ce urmează să fie consumat. În caz contrar, acesta va încolți.

Dacă este curățat, usturoiul trebuie să fie depozitat într-un recipient acoperit.

Usturoiul mai poate fi conservat și în ulei sau în oțet.