Un adolescent sirian de 16 ani, suspectat de plănuirea unui atac asupra unei sinagogi din Germania, va rămâne în arest

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 07-10-2021 19:48

Un adolescent de 16 ani suspectat că plănuia un atac asupra unei sinagogi în oraşul german Hagen va rămâne în arest, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al procuraturii din Dusseldorf, informează dpa.

Cererea de eliberare a acuzatului, care se află în arest de la mijlocul lui septembrie, a fost respinsă în urma audierilor din instanţa inferioară, a precizat purtătorul de cuvânt.

Adolescentul, care este din Siria, a fost arestat după ce poliţia a descins în forţă la sinagogă, chiar de sărbătoarea evreiască Yom Kippur, care în acest an a avut loc pe 16 septembrie.

Autorităţile suspectau că un atac motivat de ideologia islamistă era pe cale să aibă loc. Însă nu a fost descoperită nicio bombă sau componente pentru fabricarea de explozivi, iar tânărul neagă că ar fi avut vreo intenţie de a comite un atac.

Potrivit unor informaţii oferite înainte de autorităţile germane în domeniul securităţii, temeiul pentru arestarea tânărului l-au constituit discuţiile lui pe serviciul de mesagerie Telegram cu o persoană suspectată a fi terorist afiliat grupării Stat Islamic, potrivit Agerpres.ro.

Această persoană l-a contactat pe adolescentul sirian pentru a-i da instrucţiuni, potrivit Serviciilor de Informaţii Externe al Germaniei (BND). Poliţia germană a găsit la rândul său materiale de propagandă islamistă în locuinţa suspectului.

Germania s-a confruntat cu o înmulţire a actelor antisemite în ultimii ani, cele mai multe comise de extrema dreaptă.

În 2019, un extremist de dreapta a comis un atac armat asupra unei sinagogi din oraşul german Halle, împuşcând mortal doi trecători. Atunci poliţia a fost criticată pentru că a ajuns târziu la locul atacului, deşi a reuşit în cele din urmă să-l aresteze pe agresor, care ispăşeşte acum o condamnare pe viaţă pentru aceste crime.