'Voi, românii, ar trebui să vă vaccinaţi şi nu sunt plătit de guvern să vă spun asta' - Sfaturile unui ministru israelian

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 12-10-2021 21:39

Ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, afirmă că nu înţelege de ce atât de mulţi români îşi riscă viaţa în condiţiile în care spitalele din România sunt pline, după cum a aflat din presa internaţională.

„Voi, românii, ar trebui să vă vaccinaţi, şi nu sunt plătit de guvern să vă spun asta. (...) Eu transmit un mesaj simplu: 'Vaccinul vă va salva viaţa!'. Este ştiinţă. (...) Ieri dimineaţă (duminică - n.r.), când am mers la jogging, am văzut o ştire pe CNN cu titlul "Spitalele româneşti sunt pline". De ce-şi asumă oamenii acest risc? Nu înţeleg", a declarat ministrul, pentru AGERPRES.

"Noi, în Israel, le-am cerut rabinilor şefi, liderilor religioşi, evrei şi musulmani deopotrivă, să le vorbească oamenilor. Dacă conducerea bisericii din această ţară s-ar fi îndreptat către oameni şi le-ar fi spus să se vaccineze, numărul oamenilor care s-ar vaccina ar fi mai mare", a mai afirmat acesta.

"Noi nu dăm sfaturi. Dar în Israel am folosit figuri publice, jucători de fotbal populari sau campionii noştri olimpici, care sunt extrem de populari. O tânără de 19 ani a câştigat o medalie olimpică la tae-kwon-do (Avishag Semberg, medalie de bronz la tae-kwon-do la categoria sub 49 kg - n.r.), nimeni nu o ştia. Acum este foarte populară. Deci o iei pe această tânără şi îi spui: 'Te-ai vaccinat? Acum vorbeşte cu oamenii!' Aşa salvezi vieţi", a relatat oficialul israelian.

El a explicat cum şi-a calibrat campania pro-vaccinare statul Israel. "Aşa faci campanie: produci mesaje diferite pentru diferite grupuri ţintite: evrei, arabi, ruşi, ultraortodocşi, laici, etc. Faci totul. Pentru că până la urmă cel mai important este câţi oameni se vaccinează. Politica guvernului a fost să se continue viaţa normală, pentru că altfel atât economia va fi afectată, cât şi oamenii, din punct de vedere mental, dacă închizi totul", a spus Nachman Shai.

Din acest punct de vedere, a explicat el, Israelul nu a considerat practice restricţiile foarte dure din anumite ţări. "În alte ţări, ca Australia şi Noua Zeelandă, le-au spus oamenilor să stea acasă, oamenii au înnebunit. Imaginaţi-vă, copiii îşi înnebunesc părinţii, cupluri care obişnuiau să se vadă doar seara, după serviciu, sunt blocate împreună acasă. Nu glumesc. Rata divorţurilor creşte", a mai afirmat el.