Află cum pot fi prevenite și tratate complicațiile trombozei

Autor: Roxana Popa
Publicat: 13-10-2021 22:33
Actualizat: 14-10-2021 07:52

13 octombrie este Ziua Mondială a Trombozei. Tromboza reprezintă formarea unui cheag în interiorul unui vas de sânge, având ca efect obstrucția circulației sângelui prin vasul respectiv. Tromboza poate fi venoasă, având ca urmare acumularea sângelui în teritoriul aferent (în amonte), sau arterială, caz în care teritoriul irigat de artera respectivă este privat de oxigen și, în funcție de gradul obstrucției, poate suferi de ischemie, până la necroză. O complicație gravă a trombozei este reprezentată de desprinderea unui fragment al trombului și fixarea acestuia la distanță (tromboembolism). Fragmentele de tromb din circulația venoasă pot emboliza pulmonar, în mica circulație, tromboembolismul pulmonar fiind o cauză importantă de deces la persoanele cu factori de risc pentru tromboză (pacienții cu vârsta peste 65 de ani spitalizați, femeile gravide).

La rândul său, tromboza venoasă profundă este o complicație majoră la pacienții care au suferit intervenții chirurgicale în sfera abdominală sau ortopedică, în patologia oncologică sau în alte boli cronice. Tratată necorespunzător, tromboza venoasă profundă se poate complica cu tromboembolie pulmonară. Din această cauză, cele două entități patologice se pot grupa, putând fi considerate părți ale aceluiași proces: tromboembolismul venos.

La pacienții cu tromboză venoasă profundă, obiectivele terapeutice sunt: prevenirea morții prin embolie pulmonară, ameliorarea simptomelor la nivelul membrului inferior afectat, prevenirea morbidității prin tromboză venoasă profundă sau tromboembolism recurent și prevenirea sindromului posttrombotic sau minimizarea simptomelor sindromului posttrombotic.

SANADOR oferă pacienților acces la tehnologii de ultimă generație pentru diagnosticul factorilor de risc, cu scopul administrării la timp a tratamentelor de prevenire a apariției trombozei. Secția de Chirurgie Vasculară din Spitalul Clinic SANADOR asigură tratamente moderne pentru eventualele complicații ale trombozei – embolectomii, proceduri de revascularizare, endarterectomii, instalări de filtre pe vena cavă inferioară (pentru a preveni embolizarea trombilor).

Inserarea unui filtru pe vena cavă inferioară este o opțiune terapeutică ce are utilitate în cazul contraindicațiilor tratamentului bazat pe anticoagulante sau al eșecului terapeutic. Astfel, acest filtru va împiedica deplasarea cheagurilor de sânge către plămâni. Intervențiile endovasculare de tromboaspirație și angioplastie cu balon pot reface fluxul sanguin la nivelul venelor afectate. Folosind o sondă specială de aspirare a trombilor, se captează și elimină trombii inclavați la nivelul vaselor de sânge. Ulterior, angioplastia cu balon poate lărgi canalul, astfel încât sângele să curgă normal.

Ziua Mondială a Trombozei este marcată anual la 13 octombrie în onoarea lui Rudolf Virchow, medicul german considerat „părintele” anatomiei patologice moderne, cel care a descris pentru prima dată tromboza. Anul acesta aniversăm 200 de ani de la nașterea lui Virchow.

#WorldThrombosisDay #ZiuaMondialăaTrombozei