Restricțiile au fost eliminate în Marea Moschee din Mecca. Credincioșii s-au rugat umăr lângă umăr, pentru prima dată de la începutul pandemiei

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 17-10-2021 17:07
Actualizat: 17-10-2021 18:22

Credincioşii musulmani vaccinaţi s-au putut ruga unul lângă altul duminică în Marea Moschee de la Mecca, pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19, după ce autorităţile din Arabia Saudită au ridicat restricţiile privind distanţarea socială, relatează AFP.

Marea Moschee de la Mecca (vest), locul sfânt al Islamului, primea milioane de credincioşi musulmani înainte ca boala să se răspândească la sfârşitul anului 2019. Au fost impuse mai multe restricţii care limitau accesul la acest loc sfânt înainte de a fi relaxate treptat în ultimele luni, în special pentru pelerinii vaccinaţi.

"Marea Moschee poate (acum) să fie folosită la capacitate maximă, cu obligaţia ca angajaţii şi vizitatorii să poarte mască tot timpul", a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat de agenţia de presă oficială SPA.

Decizia se aplică începând de duminică pentru persoanele complet vaccinate împotriva coronavirusului, a precizat ministerul.

Locurile publice, precum mijloacele de transport, restaurantele sau cinematografele, vor putea, de asemenea, să funcţioneze la capacitate maximă în toată ţara, iar purtarea unei măşti nu mai este obligatorie în aer liber, potrivit comunicatului.

Marcajele de la sol care semnalau distanţa ce trebuie respectată au fost îndepărtate în interiorul şi în jurul Marii Moschei, construită în jurul Kaaba. Această structură cubică de culoare neagră aflată în inima Marii Moschei, spre care se întorc cu faţa toţi musulmanii atunci când se roagă, rămâne totuşi inaccesibilă.

Agenţia de presă SPA a postat pe Twitter imagini cu credincioşi rugându-se unul lângă altul. De la începutul pandemiei, videoclipurile şi fotografiile cu câţiva musulmani care se rugau departe unul de celălalt la Mecca au făcut înconjurul lumii, contrastând puternic cu imaginile cu mulţimile de oameni care se adunau la locul sfânt în timpul pelerinajelor.

Arabia Saudită a înregistrat oficial aproape 548.000 de cazuri de infectare, între care 8.760 de decese.

Guvernul a accelerat campania de vaccinare la începutul lunii august, cu scopul de a relansa turismul, de a găzdui spectacole şi evenimente sportive şi de a relaxa restricţiile, informează Agerpres.