Aproape 6.000 de militari au fost trimişi să păzească frontiera Poloniei cu Belarus

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 19-10-2021 14:04

Polonia aproape a dublat numărul militarilor care păzesc frontiera cu Belarus, pentru a răspunde unui val în creştere de migraţie, transmite Reuters.

'Aproape 6.000 de soldaţi din diviziile a 16-a, a 18-a şi a 12-a servesc la frontiera polono-belarusă', a scris ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, marţi pe Twitter, potrivit Agerpres.

'Aceşti soldaţi oferă sprijin Pazei de Frontieră prin protejarea graniţei ţării şi împiedicarea trecerilor frauduloase', a adăugat el.

Această desfăşurare marchează o extindere semnificativă a prezenţei militare la graniţă, după ce sâmbătă ministrul preciza că numărul soldaţilor era de peste 3.000.

Paza de Frontieră a informat că luni au existat 612 încercări de trecere frauduloasă a graniţei.

Polonia a declarat stare de urgenţă în regiune şi are planuri să construiască un zid la frontieră.

În prima jumătate a lunii octombrie au fost consemnate circa 9.600 de tentative de trecere frauduloasă a graniţei, conform Pazei de Frontieră.

Comisia Europeană şi guvernul de la Varşovia afirmă că valul de migranţi a fost orchestrat de Belarus ca o formă de război hibrid împotriva sancţiunilor care i-au fost impuse de Uniunea Europeană. Belarusul neagă aceste acuzaţii.

Tot mai mulţi migranţi ajung şi în Germania, unde şeful sindicatului poliţiştilor i-a scris ministrul de interne pentru a cere instituirea temporară de controale la graniţa cu Polonia.

Autorităţile din Brandenburg, landul estic german unde ajung majoritatea acestor migranţi, cer măsuri mai dure împotriva guvernului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.