Justiţia cehă va cere din nou ridicarea imunităţii premierului ceh în exerciţiu, Andrej Babis

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 20-10-2021 16:08

Justiţia cehă va cere din nou ridicarea imunităţii premierului ceh în exerciţiu, Andrej Babis, pentru ca acesta să poată fi inculpat în legătură cu aşa-zisa afacere "Cuibul de barză", a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al procuraturii de la Praga, citat de dpa.

Babis, care are 67 de ani şi este între altele un prosper om de afaceri, şi-a redobândit imunitatea parlamentară, în urma alegerilor legislative de la începutul lui octombrie, la care formaţiunea sa populistă ANO a obţinut 72 de voturi, pierzând prima poziţie, ocupată de opoziţia conservatoare, care şi-a adjudecat o majoritate clară de 108 din cele 200 de locuri ale Camerei deputaţilor.

Noua Cameră a deputaţilor urmează să se întrunească pe 8 noiembrie şi abia atunci ar putea fi decisă soarta lui Babis.

Poliţia bănuieşte că în 2007 Babis a transferat temporar ferma şi resort-ul "Cuibul de barză", din apropiere de Praga, în afara holdingului său agro-alimentar Agrofert, pentru a beneficia de subvenţiile europene destinate micilor întreprinderi. Conform poliţiei, el ar fi deturnat astfel subvenţii de aproape 2 milioane de euro.

Omul politic şi de afaceri de origine slovacă şi al cincilea cel mai bogat om din Cehia, potrivit Forbes, a negat că ar fi acţionat ilegal.

Poliţia a mai solicitat inculparea lui Babis şi în 2019, dar atunci un procuror a conchis că acuzaţiile sunt nefondate. În acelaşi an însă procurorul general a redeschis dosarul cu privire la Babis şi la asistenta sa Jana Mayerova, potrivit Agerpres.ro.

Andrej Babis, ex-comunist şi fost colaborator al poliţiei secrete a anilor 1980, pe când fosta Cehoslovacie era "satelit" sovietic, este de asemenea acuzat de conflict de interese de către Comisia Europeană.

Premierul insistă că a transferat proprietatea holdingului Agrofert către două fonduri fiduciare tocmai pentru a evita un conflict de interese, dar registrele publice îl prezintă în continuare drept beneficiar efectiv al grupului.

În plus, recenta anchetă internaţională "Pandora Papers" a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie - care a examinat aproape 12 milioane de documente de la 14 societăţi de servicii financiare şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore - a relevat între altele că Andrej Babis a utilizat 22 de milioane de dolari prin intermediul unor companii offshore pentru a cumpăra în 2009 castelul Bigaud, o proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei. Raportul nu precizează însă dacă tranzacţiile au încălcat legea, iar într-o dezbatere televizată găzduită de CNN înaintea alegerilor din 8-9 octombrie Babis a negat orice acţiune ilegală.