Ludovic Orban: 'Prin absurd se poate ajunge să fie Cîțu încă trei ani premier' - VIDEO

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 26-10-2021 19:33
Actualizat: 26-10-2021 20:06

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, susține că se poate ajunge la un conflict de natură Constituțională dacă partidele nu ajung la un numitor comun pentru formarea Guvernului. El înaintează varianta alegerilor anticipate, chiar dacă tot procedeul este unul greoi.

„Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează, e posibil în România să avem alegeri anticipate. Suntem într-o fază în care cele trei partide nu găsesc o soluție. Nu poți să desemnezi premier un om care nu are majoritate în Parlament. Un alt lucru care mă deranjează e că PNL cerșește voturi de la PSD. Nu se poate să stăm așa la nesfârșit. (...) Până la urmă se poate ajunge la un conflict de natură constituțională cu privire la alegerile anticipate. Prin absurd se poate ajunge să fie Cîțu încă trei ani premier.

Oricum, în ultimele patru luni președintele în loc să fie mediator, a fost o sursă de conflict. A avut o influență decisivă.

Desemnearea lui Cioloș a fost așa ca o pedeapsă. Problemele sunt din ce în ce mai serioase. Suntem în situația în care practic suntem obligați să stăm cu un Guvern interimar.

Florin Cîțu nu ar îndrăzni să se opună lui Klaus Iohannis. Iohannis dacă se supără pe Cîțu îl trimite la plimbare în cinci minute. Cîțu nu are autoritate în PNL. El e formal în fruntea PNL. În momentul în care vrea Iohannis îl trimite la plimbare în doi timp și trei mișcări.

Nimeni nu-l consideră pe Cîțu drept un lider de urmat”,  a spus Orban, la B1TV.

Cum putem ajunge la alegeri anticipate

Pentru declanşarea alegerilor anticipate, este nevoie de o majoritate în Parlament care să fie de acord cu acest lucru. Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier în mai puțin de 60 de zile. Odată dizolvat Parlamentul, alegeri anticipate trebuie organizate în maximum 3 luni de la data dizolvării Legislativului. Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive. Pentru a se ajunge la alegerile anticipate, trebuie respinse, în Parlament, două propuneri de premier din partea preşedintelui. Acest lucru se poate declanşa prin moţiune de cenzură la adresa Guvernului, în Parlament sau prin demisia Guvernului.