Gazprom declară că 'dificultățile' legate de livrarea gazelor ar fi apărut din 'vina' Chișinăului, care nu a plătit pentru gazul consumat

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 28-10-2021 07:54
Actualizat: 28-10-2021 08:01

Gigantul rus Gazprom a emis primul comunicat referitor la negocierile purtate cu delegația Republicii Moldova în chestiunea gazelor.

„Astăzi la Sankt-Peterburg a avut loc o întâlnire a președintelui companiei Gazprom Alexei Miller cu vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, precum și cu președinteleui SA Moldovagaz, Vadim Ceban, transmite Mold-street.com.

Părțile au continuat negocierile cu privire la condițiile din noul contract de livrare a gazelor rusești în Republica Moldova, dar și au discutat despre unele subiecte de conlucrare între Gazprom și Moldovagaz”, se menționează într-un comunicat de presă emis de concernul rus.

Din fotografia publicată de Gazprom rezultă că vicepremierul Andrei Spînu a fost însoțit doar de reprezentanții Moldovagaz, iar din partea rusă nu a fost nici-un oficial guvernamental, ci doar reprezentanți ai gigantului gazier.

Gazprom mai scrie că în 2020, compania a livrat în Moldova 3,05 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 5,5% mai mult decât în 2019, când au fost livrate 2,89 miliarde metri cubi de gaze.

Totodată se menționează că Moldovagaz este o societate pe acțiuni moldo-rusă, creată de către Gazprom, Guvernul Republicii Moldova și așa-zisul minister al industriei din regiunea transnistreană.

Pe 30 septembrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un document de prelungire pentru o lună a contractului existent cu privire la livrarea gazelor naturale rusești către consumatorii din Moldova, dar volumele sunt insuficiente, iar preţul este de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, de cinci ori mai mare decât era în prima jumătate a anului.

Anterior purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov a avertizat că Gazprom va sista livrările de gaze, dacă Chișinăul nu-și achită datoriile. Potrivit lui Kuprianov, „dificultățile” legate de livrarea gazelor ar fi apărut din „vina” Chișinăului, care nu a plătit pentru gazul consumat.

„Datoria de bază este de 433 de milioane de dolari, iar împreună cu penalitățile pentru întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 milioane dolari. În același timp, din anumite motive, reprezentanții Republicii Moldova nu doresc să recunoască suma datoriilor acumulate”, a spus Kuprianov, vineri seara, citat de presa rusă. Totodată, el a insistat că noul preț la gaze corespunde condițiilor de piață.

Kuprianov a mai declarat că Gazprom este gata să extindă contractul, dacă Chișinăul va achita datoria.

„În pofida datoriilor acumulate, partea moldoveană s-a adresat cu rugămintea de a extinde contractul de livrări pentru octombrie și noiembrie. Gazprom a venit și de data aceasta în întâmpinare – a încheiat contractul pentru octombrie și este gata să extindă contractul pentru noiembrie, dacă partea moldoveană va achita integral livrările pentru septembrie și octombrie”, a adăugat Kuprianov.

Potrivit lui, dacă acest lucru nu se va întâmpla și „nu va fi semnat un nou contract de pe 1 decembrie, atunci Gazprom va opri livrările de gaze în Moldova”.

Aceste declaraţii au fost calificate la Chişinău drept şantaj la adresa Republicii Moldova.