Centrul Carter va trimite o misiune de experţi pentru alegerile regionale din Venezuela

Autor: George Traicu
Publicat: 28-10-2021 09:23

Centrul Carter va trimite o mică echipă de experţi în Venezuela, pentru a "evalua" la faţa locului alegerile regionale din noiembrie, după semnarea unui acord cu autorităţile venezuelene, a anunţat miercuri ONG-ul american, informează joi AFP, potrivit Agerpres.

Organizaţia "va desfăşura la Caracas o misiune tehnică de experţi electorali internaţionali, pentru a evalua aspectele-cheie ale procesului electoral" din alegerile regionale, prevăzute pentru 21 noiembrie, anunţă organizaţia pe site-ul său. Patru experţi electorali şi doi reprezentanţi se vor deplasa în capitala venezueleană "la începutul lui noiembrie".

La câteva zile după scrutin, Centrul Carter va publica un raport preliminar şi, două luni mai târziu, un altul, "mai detaliat", potrivit comunicatului.

Cea mai recentă misiune electorală în Venezuela a acestei organizaţii nonguvernamentale, fondată de fostul preşedinte american Jimmy Carter, datează din timpul scrutinului prezidenţial din 2013, în timpul cărui actualul preşedinte Nicolas Maduro a înregistrat o victorie strânsă şi i-a succedat lui Hugo Chavez, decedat, al cărui discipol politic era. Organizaţia a avut misiuni de observare în Venezuela în perioada 1998-2013.

Pe 21 noiembrie, Venezuela va alege atât noi guvernatori, cât şi noi consilii municipale.

Uniunea Europeană (UE) a anunţat la sfârşitul lui septembrie că a ajuns la un acord cu regimul de la Caracas pentru observarea acestor alegeri la care ar urma să participe opoziţia, după ce a boicotat prezidenţialele din 2018 şi legislativele din 2020.

Venezuela s-a arătat de multe ori reticentă în a primi observatori electorali pe teritoriul său, iar UE a solicitat în zadar o misiune pentru alegerile legislative din decembrie 2020. Acest scrutin a fost boicotat de opoziţie, iar puterea a înregistrat o victorie zdrobitoare.