Momentul adevărului! Care este motivul pentru care România se împrumută masiv și cel mai scump din întreaga Europă. Câte generații au fost afectate?

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 28-10-2021 14:01

”Nu mai este niciun secret pentru nimeni că, aproape zilnic, statul român contractează împrumut după împrumut, timp în care datoria externă a României crește alarmant.

Se vorbește despre creștere economică, deși aceasta este tradusă doar în creșterea consumului, timp în care prețurile la alimentele de bază, la bunuri și servicii au explodat, iar liberalizarea prețurilor la energie amenință să falimenteze milioane de români, reducându-i la frig și sărăcie accentuată.”, susține deputatul PSD Vasile Toma într-un comunicat remis redacției.

El susține că ”Potrivit Eurostat, în luna august a acestui an, România avea un nivel al dobânzilor pe termen lung de 3,72% pe an la nivelul lunii august, în condițiile în care media europeană este de 0,23%. Mai mult, și la nivel regional, se menține discrepanța, costurile împrumuturilor contractate de România fiind de peste 2 ori mai mare decât cele ale Poloniei și Cehiei.

Totodată, deși din primăvară costurile de împrumut au crescut ca urmare a avansului inflației, țara noastră a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere. De aproape 0,8 puncte procentuale în ultimele 8 luni.

Experții din domeniu cunosc foarte bine parametrii de care depind costurile împrumuturilor pe care un stat le face și, având în vedere datele de mai sus, reușim, din păcate, să înregistrăm recorduri negative după recorduri negative. Vorbim așadar de ratingul de țară, capitol la care statul român este codașul statelor analizate de Eurostat, afându-se doar la un pas distanță de ”junk”,  categoria nerecomandată investițiilor, de deficitul bugetar, unde, din nou, deținem un nefericit loc 1, de deficitul de cont curent, unde România este singurul stat pe negativ din regiune, de inflație.

Subiectul împrumuturilor pe bandă făcute de România, precum și a dobânzilor mari la care sunt ele contractate reprezintă unul dintre cele mai grave probleme cu care România și românii se confruntă și care, din păcate, va afecta generații întregi. Consider că este imperios necesar ca această problemă să fie tratată la adevărata sa importanță și cred că a venit momentul în care ministrul Finanțelor să prezinte adevărul românilor! Nu situații cosmetizate, nu promisiuni, nu scuze, nu justificări, tăcere și continuarea unei politici financiare care să afecteze major România atât pentru prezent cât și pentru viitor. Acesta este și motivul pentru care, în cadrul activității mele parlamentare din această săptămână am solicitat public ministrului Finanțelor să răspundă clar și să ne transmită tuturor:

1. Situația tuturor împrumuturilor contractate de România în perioada ianuarie 2019- octombrie 2021, defalcat pe tipuri, perioada de contractare, cuntumul dobânzilor și motivul/ justificarea contractării.

2. Măsurile întreprinse până acum și cele din prezent pentru creșterea ratingului de țară al României.

3. Măsurile întreprinse până acum și cele din prezent pentru scăderea deficitului bugetar al României.

4. Măsurile întreprinse până acum și cele din prezent pentru scăderea deficitului de cont curent al României.

5. Măsurile întreprinse până acum și cele din prezent pentru scăderea ratei inflației României.

Este momentul adevărului!”, spune Vasile Toma, Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților.