Fostul trezorier al celui mai mare partid de dreapta din Spania a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fals în contabilitatea formaţiunii

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 28-10-2021 21:25

Fostul trezorier al Partidului Popular (PP) din Spania a fost condamnat joi la 2 ani de închisoare, la finalul unui proces care a confirmat caracterul ilicit al finanţării acestei formaţiuni de dreapta spaniole, în prezent în opoziţie, transmite AFP.

Luis Barcenas, aflat deja în închisoare, a fost găsit vinovat de 'fals în înscrisuri contabile' pentru că a virat peste un milion de euro, bani nedeclaraţi, firmei responsabile cu renovarea sediului central al PP din Madrid, potrivit Agerpres.

Aceşti bani, 'excluşi din contabilitatea oficială' a PP şi 'nedeclaraţi la fisc', proveneau din fondul secret al partidului (aflat la putere între 1996-2004 şi 2011-2018), alimentat din donaţii ale unor şefi de companii, se arată în sentinţă.

Pe lângă privarea de libertate, Barcenas a mai primit o amendă de 1,2 milioane de euro în procesul zis al 'puşculiţei B' a partidului. PP, la rândul său, a fost declarat 'responsabil secundar' în această afacere de corupţie.

Procesul, foarte stânjenitor pentru PP, în prezent principalul partid de opoziţie, a început în februarie.

Luis Barcenas a declarat că fondul secret a fost folosit mai ales pentru plata unor prime către anumiţi conducători şi colaboratori.

Barcenas, care obişnuia să ţină această contabilitate paralelă cu scrupulozitate în dosarele sale, a dat asigurări că a remis plicuri cu bani unui număr de opt persoane cu funcţii importante pe atunci în PP sau cu portofolii ministeriale în guvernele conduse de José Maria Aznar (1996-2004) şi Mariano Rajoy (2011-2018).

Audiaţi în martie, cei doi foşti prim-miniştri au negat categoric existenţa unei contabilităţi paralele în cadrul partidului.

Barcenas execută deja o pedeapsă de 29 de ani de detenţie, după ce în 2018 a fost condamnat într-un mega-proces de corupţie denumit 'Gürtel', din care a fost disjuns dosarul 'puşculiţei B'.

Condamnările pronunţate în 2018 împotriva PP şi a unor responsabili ai săi în afacerea Gürtel au provocat un cutremur politic în Spania şi demiterea, câteva zile mai târziu, a guvernului condus de Mariano Rajoy printr-o moţiune de cenzură depusă de actualul premier, socialistul Pedro Sanchez.

Actualul preşedinte ale PP, Pablo Casado, încearcă să ia distanţă faţă de aceste scandaluri.