146 de ani de la naşterea Reginei Maria. Ministrul Culturii: 'Nu cred că este român care să nu o privească cu admiraţie, mândrie şi respect'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 29-10-2021 14:51

Ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu, omagiază, vineri, la 146 de ani de la naştere, personalitatea "celei mai iubite" suverane a României, Regina Maria, apreciind că nu crede că există vreun român care să nu o privească "cu admiraţie, mândrie şi respect", arată Agerpres.

"Ne amintim astăzi, la data de 29 octombrie, ziua în care s-a născut cea mai iubită regină a României, Regina Maria a României, de devotamentul său pentru ţară, de modul în care a luptat pentru ea, dar şi de locul său important în istoria noastră. Rolul Reginei Maria a României în campania diplomatică pentru recunoaşterea statului român reîntregit a fost unul major. Un adevărat diplomat, conştient de atribuţiile sale", a scris Gheorghiu, pe Facebook.

Ministrul Gheorghiu evidenţiază susţinerea financiară de care s-au bucurat personalităţi artistice şi literare din partea Reginei Maria, ea însăşi "o iubitoare şi o colecţionară de artă".

"Indiferent de afinităţile politice, nu cred că este român care să nu o privească cu admiraţie, mândrie şi respect. Nu pot să nu amintesc şi faptul că personalitatea sa complexă s-a impus şi în creaţia literară, dar şi în pictură. Regina Maria, pictor înzestrat, a fost cea care a creat societatea artistică "Tinerimea artistica", printre membrii fondatori aflându-se Ştefan Luchian şi Ştefan Popescu. A susţinut financiar personalităţi artistice şi literare şi a fost o iubitoare şi o colecţionară de artă. Să privim înapoi şi să învăţăm. Avem de la cine", a mai scris ministrul interimar al Culturii.