Naturalistul britanic David Attenborough asigură că 'o revoluţie industrială sustenabilă este esenţială'

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 01-11-2021 18:46

Naturalistul britanic David Attenborough a declarat luni, la inaugurarea Conferinţei ONU privind clima COP26 de la Glasgow, că "o nouă revoluţie industrială sustenabilă este esenţială", întrucât "concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a ajuns la 414 părţi pe milion (ppm)", o cifră care "defineşte criza climatică" şi vorbeşte, prin urmare, "despre relaţia noastră cu natura", relatează EFE.

"Clima stabilă şi cu anotimpuri predictibile care a permis dezvoltarea civilizaţiei umane este în pericol", din cauza abuzului de combustibili fosili şi distrugerii naturii", a avertizat Attenborough, în timpul intervenţiei sale la summitul de la Glasgow.

Potrivit naturalistului britanic, "stabilitatea de care depindem se rupe" şi este vorba de o istorie a inegalităţilor, deoarece cei care au contribuit cel mai puţin la criza climatică sunt şi "cei mai afectaţi", deşi până la urmă "toţi vor simţi impactul".

"Pentru a menţine obiectivul creşterii temperaturii cu 1,5 grade, trebuie să captăm miliarde de tone de dioxid carbon din atmosferă în următorul deceniu; o nouă revoluţie sustenabilă este esenţială şi deja a început", a subliniat el.

Pentru aceasta, a continuat Attenborough, "trebuie cu toţii să învăţăm să o obţinem şi să nu lăsăm pe nimeni în urmă", cu scopul de a crea "o lume mai echitabilă".

Pe viitor, cei care vor vorbi despre COP26 se vor întreba dacă a servit la ceva, pentru că, a adăugat el, "dacă suntem capabili să destabilizăm planeta, suntem şi capabili să o salvăm". "Pentru asta lumea este cu ochii pe voi şi de aceea sunteţi aici", a încheiat Attenborough, relatează Agerpres.ro.

Aproximativ 120 de şefi de stat şi de guvern s-au reunit în Centrul de convenţii din Glasgow cu prilejul deschiderii oficiale a Conferinţei ONU privind schimbările climatice, inaugurată de premierul britanic, Boris Johnson, de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, de prinţul Charles al Marii Britanii şi de naturalistul David Attenborough.