Trei spitale COVID-19 din judeţul Vâlcea au primit câte un robot de dezinfecţie ultramodern de la Comisia Europeană

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 03-11-2021 14:07

Cele trei spitale din judeţ care tratează pacienţi COVID-19 au primit câte un robot de dezinfecţie ultramodern, din ultimul lot pe care Comisia Europeană l-a donat României în vederea stopării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus în unităţile spitaliceşti, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Constantin Rădulescu.

"Urmare a demersurilor CJ Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul de Pneumoftiziologie 'Constantin Anastasatu' Mihăeşti şi Spitalul Orăsenesc Horezu au primit câte un robot dezinfectant cu ultraviolete. Costul unui robot este de circa 60.000 euro, echipamentele fiind donate de Comisia Europeană ca parte a efortului de combatere a pandemiei COVID-19. În judeţul nostru au ajuns trei din cei 15 roboţi livraţi de Comisia Europeană pentru spitalele din România, care au şi fost montaţi", a transmis reprezentantul forului judeţean vâlcean, potrivit Agerpres.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), Dan Ponoran, a declarat că de capacitatea acestui robot de a inactiva diverşi viruşi şi bacterii, între care şi virusul SARS-CoV-2, vor beneficia secţiile Spitalului Judeţean şi chiar şi alte spitale din judeţ dacă au nevoie.

"În posesia Spitalului de Urgenţă Vâlcea a intrat un robot donat de Comisia Europeană, cu sprijinul Consiliului Judeţean Vâlcea, un robot de care vor beneficia majoritatea secţiilor din Spitalul Judeţean şi poate nu numai. E un robot de ultimă generaţie, care cu siguranţă ne va fi de folos şi suntem mândri că suntem un spital din Europa care beneficiază de unul din cei 200 de roboţi pe care Comisia Europeană i-a acordat spitalelor din Uniunea Europeană", a precizat managerul SJU Vâlcea.

Roboţii funcţionează cu lămpi cu lumină UV de tip C, care inactivează în scurt timp peste 99% dintre microbi. Dezinfecţia unui salon durează 10-15 minute, roboţii fiind dirijaţi de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii mobile, fără a expune personalul la riscuri de îmbolnăvire.