Israelul blochează vânzarea unor plăcuţe folosite de nazişti pentru tatuarea deţinuţilor de la Auschwitz

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 03-11-2021 18:04

Justiţia israeliană a blocat miercuri vânzarea la o licitaţie prevăzută să aibă loc la Ierusalim a unor plăcuţe metalice cu ace folosite de nazişti pentru a tatua deţinuţii din lagărul de concentrare Auschwitz, după ce a fost sesizată de un grup de ajutorare pentru supravieţuitorii Holocaustului, informează AFP.

Sala de licitaţii Tzolman din Ierusalim a adăugat la catalogul său opt asemenea plăcuţe ce au servit la tatuarea a numeroşi deţinuţi din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 1940 şi 1945, au fost ucişi un milion de evrei europeni şi zeci de mii de alţi prizonieri.

Prevăzută iniţial pentru 9 noiembrie, vânzarea acestor plăcuţe "originale", pe care sala de licitaţii le prezenta ca fiind "obiectele cele mai şocante ale Holocaustului", a suscitat indignare în Israel, singura ţară majoritar evreiască din lume.

Un grup de organizaţii israeliene pentru ajutorarea supravieţuitorilor Holocaustului a sesizat tribunalul districtului Tel Aviv, pentru a împiedica licitaţia. Miercuri, tribunalul a ordonat "un ordin judecătoresc temporar" pentru a bloca licitaţia şi a fixat pentru 16 noiembrie o "audiere de urgenţă" pe subiect.

"Asemenea obiecte diabolice nu pot avea proprietari", a declarat avocatul grupului, David Fohrer. "Vânzarea lor este ilegală şi aduce atingere moralităţii publice", a adăugat el, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit preşedintei grupului de organizaţii, Colette Avital, locul acestor plăcuţe trebuie să fie la muzeu. "Aceste obiecte nu ar trebui să fie vândute şi în mod cert nu ar trebui să fie proprietate privată. Ele erau utilizate pentru crime pline de cruzime, pentru a transforma fiinţe umane în numere", a declarat ea pentru AFP.

Contactat de AFP, Meir Tzolman, proprietarul sălii de licitaţii, nu a dorit să facă vreun comentariu pe subiect.

Yad Vashem, Memorialului Victimelor Holocaustului, instituţie oficială a Statului Israel constituită în 1953 la Ierusalim, a declarat că această licitaţie era "inacceptabilă din punct de vedere moral" şi că obiectele trebuie să-i fie remise.