Dosarul medical, o investiţie de 81 mil. lei, în continuare nefuncţional. Cum adună medicii informațiile vitale despre pacienți

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 04-11-2021 19:43
Actualizat: 04-11-2021 20:41

Dosarul medical, o investiţie de 81 mil. lei, este în continuare nefuncţional. Medicii adună date de la rudele bolnavilor, în timp ce specialiștii fac teste și promit să rezolve problemele în timp scurt, arată Ziarul Financiar.

Dosarul electronic de sănătate (DES), un proiect demarat în 2012 şi pus în funcţiune în 2014, după o investiţie de 81 mil. lei, majoritatea bani europeni, încă nu poate fi accesat de medici.

În prezent, doctorii află informaţii vitale despre medicamentele luate de bolnavi sau alte afecţiuni direct de la pacienţi sau de la rudele lor.

Deşi trebuia să fie folosit deja, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că încă se fac probe pentru a funcţiona corespunzător.

„Dosarul electronic al pacientului este în teste, se fac nişte probe să fie funcţional fără probleme. În maximum zece zile va fi funcţional. Există o secţiune în dosar unde se pun de către medic antecedentele declarate de pacient pentru istoricul din urgenţă“, potrivit răspunsului CNAS.

În 2016, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind dosarul electronic de sănătate, susţinând că încalcă regulile de protecţie a vieţii private.

La recomandarea Curţii Constituţionale, CNAS a lucrat la posibilitatea anonimizării datelor pacientului, la solicitarea acestuia, însă nici acum acest proiect nu ajută pacienţii şi medicii.