Secretarul de stat american Antony Blinken i-a cerut şefului armatei din Sudan să reinstaleze guvernul civil

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 05-11-2021 07:43

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat joi cu şeful armatei sudaneze, generalul Abdel Fattah al-Burhane, căruia i-a cerut să restabilească guvernul civil după lovitura de stat de luna trecută, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, transmite AFP preluat de agerpres.

"Secretarul de stat l-a îndemnat pe generalul Burhane să elibereze imediat toate personalităţile politice reţinute din 25 octombrie şi să revină la un dialog care să-l readucă în funcţie pe prim-ministrul Hamdok", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat de presă.

Şeful armatei din Sudan, generalul Abdel Fattah al-Burhane, a ordonat joi seara eliberarea a patru miniştri arestaţi în ziua loviturii de stat din 25 octombrie, pe fondul eforturilor internaţionale sporite de a readuce ţara pe calea tranziţiei democratice. Nu a fost specificată data la care aceştia vor fi eliberaţi.

Anunţul a survenit la câteva ore după ce armata a anunţat formarea iminentă a unui guvern, la zece zile după ce generalul Burhane a dizolvat guvernul, a arestat lideri civili şi a instituit stare de urgenţă. Majoritatea membrilor guvernului au fost arestaţi pe 25 octombrie, inclusiv prim-ministrul Abdallah Hamdok, care de atunci se află în arest la domiciliu.

De atunci, Sudanul, cufundat deja într-un marasm politic şi economic, se află în impas, blocat în confruntarea dintre militari şi demonstranţii împotriva loviturii de stat.