Fostul președinte al Ucrainei, acuzat de grup infracţional organizat - Rusia îl protejează în continuare

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 05-11-2021 15:37
Actualizat: 05-11-2021 16:40

Oficiul statal de investigaţii al Ucrainei l-a declarat vineri pe fostul preşedinte al acestei ţări Viktor Ianukovici suspect de crearea unui grup infracţional organizat care a comis delicte grave în timpul protestelor care au condus la înlăturarea sa de la putere în 2014, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

''Grupul cuprindea foşti funcţionari de rang înalt din Ministerul de Interne, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi armată. Toţi sunt suspecţi de comiterea unor delicte grave şi deosebit de grave în timpul protestelor masive care au avut loc în centrul Kievului'', semnalează acest oficiu într-un comunicat.

Acesta mai susţine că între 18 şi 20 februarie 2014 Ianukovici a condus respectivul grup în scopul de a comite acte teroriste şi de a intimida populaţia, provocând astfel ''leziuni corporale de gravitate diversă, asasinate şi tentative de asasinat premeditate cu folosirea armelor de foc'', soldate cu 76 de morţi şi peste 800 de răniţi. Fostul preşedinte mai este acuzat şi de ''abuz de putere''.

Un tribunal din Kiev l-a condamnat în ianuarie 2019 pe Viktor Ianukovici la 13 ani de închisoare pentru ''înaltă trădare'', la finalul unui proces desfăşurat în absenţa celui acuzat, care se află în continuare în Rusia sub protecţia autorităţilor de la Moscova.

Ianukovici a negat mereu acuzaţiile formulate împotriva sa, inclusiv cea că a ordonat folosirea forţei împotriva protestelor de pe 'Maidan', între noiembrie 2013 şi februarie 2014.

Rusia a respins mai multe solicitări din partea Ucrainei pentru extrădarea lui Ianukovici. Când devenise evident că acesta din urmă va pierde puterea, serviciile secrete ruse au reuşit să-l scoată din Ucraina pe 22 februarie 2014 şi ulterior el a primit azil în Rusia.