Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au crescut în octombrie pentru a patra lună consecutiv

Autor: Grigore Onescu
Publicat: 07-11-2021 15:41

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au urcat în octombrie pentru a patra lună consecutiv, cel mai recent indiciu al dinamismului pieţei imobiliare, arată datele publicate de creditorul ipotecar Halifax, transmite Reuters.

În octombrie, preţurile locuinţelor au crescut cu 0,9%, după un avans de 1,7% luna precedentă, a informat Halifax.

Preţul mediu al unei locuinţe s-a situat luna trecută la 270.027 lire sterline (364.374 dolari), în creştere cu 8,1% faţă de octombrie 2020, fiind cel mai solid avans anual din ultimele patru luni, informează Agerpres.

Deşi Banca Angliei (BoE) a sfidat joi aşteptările pieţelor, menţinând dobânda de bază la nivelul record de 0,1%, oficialii Halifax avertizează că în următoarele luni posibile creşteri ale costului creditului ar putea afecta cererea.

"Deşi după standardele istorice costul creditului încă este la un nivel scăzut, o creştere a nivelului depozitului va rămâne principalul obstacol pentru mulţi din cei care vor să achiziţioneze o locuinţă", a apreciat Russell Galley, director în cadrul Halifax.

Acesta a adăugat: "Impactul asupra preţurilor proprietăţilor imobiliare ar putea fi de asemenea temperat de lipsa locuinţelor disponibile pe piaţă".