Arhiepiscopul Ioachim s-a rugat pentru cei pe care nu îi pomeneşte nimeni

Autor: George Traicu
Publicat: 08-11-2021 12:59

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a oficiat duminică o slujbă de pomenire pentru persoanele înmormântate în cimitirul parohiei Șerbănești din Bacău, a căror identitate nu este cunoscută. Parastasul a avut loc la parohia băcăuană, notează Basilica.ro.

„Avem și sfinți fără nume și eroi fără nume. Să nu ne întristăm, pentru că Dumnezeu ne știe pe fiecare după nume. O rugăciune (pentru cei pomeniți astăzi n.red.) ar putea suna așa: Pomenește, Doamne, pe cei ale căror nume numai Tu le știi, în Împărăția Ta și așază-i cu drepții și cu sfinții!”, a spus Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

În cimitir sunt înhumate o sută de persoane care au fost abandonate la morgă. Înmormântările, dar şi slujbele de pomenire au fost organizate prin implicarea clericilor şi a comunităţii parohiale.

„Ne aducem astăzi aminte, așa cum am făcut-o de fiecare dată și în anii din urmă, de cei pe care îi avem îngropați în cimitirul parohiei, pe care i-am găsit la morgă și pe care i-am înmormântat aici, cu voia lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Sunt peste 96 de persoane îngropate de-a lungul timpului, cu identitate necunoscută”, a declarat părintele paroh Adrian Ghinea.

Au fost pomeniți și Teodora-Magdalena, tânăra decedată în incendiul de la Colectiv, dar și pr. Ionuț Căsăneanu, fiu al parohiei, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc 40 de zile.

De opt ani, în parohia băcăuană a devenit tradiţie ca în perioada cuprinsă între moșii de toamnă și hramul Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, să fie oficiată o slujbă specială de pomenire pentru persoanele necunoscute înmormântate în cimitir. Alimentele şi articolele de îmbrăcăminte achiziţionate/colectate cu acest prilej sunt dăruite copiilor și vârstnicilor instituționalizați, ajungând la 16 așezăminte sociale din cuprinsul eparhiei.