Vladimir Putin amenință voalat România și acuză 'caracterul destabilizator şi periculos al acţiunilor americane şi ale altor ţări din NATO în Marea Neagră'

Autor: Cristi Șelaru, Redactor
Publicat: 11-11-2021 20:07

Vladimir Putin a făcut apel joi la Uniunea Europeană să restabilească contactele cu Belarus, a anunţat Kremlinul, într-un moment în care Minskul este acuzat de Bruxelles că orchestrează o criză a migraţiei la frontiera sa cu Polonia, relatează AFP.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, a doua în două zile, Putin a subliniat "importanţa soluţionării, cât mai curând posibil, a gravei crize a migraţiei, în conformitate cu normele umanitare internaţionale", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Această soluţionare presupune, potrivit lui Putin, o "restabilire a contactelor între ţările UE şi Belarus", precizează comunicatul.

Vladimir Putin şi Angela Merkel au discutat deja miercuri la telefon pe tema crizei migraţiei, cancelarul german cerându-i atunci preşedintelui rus "să-şi folosească influenţa şi să acţioneze" împotriva a ceea ce ea a numit "instrumentalizarea" migranţilor de către regimul din Belarus.

Ţările europene au refuzat pentru moment orice discuţie cu Minskul, în pofida îngrijorării tot mai mari a comunităţii internaţionale din cauza acestei crize a migraţiei.

Europenii îl acuză de mai multe săptămâni pe preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, că alimentează criza furnizând vize pentru migranţi şi îndreptându-i spre frontieră, pentru a se răzbuna pe sancţiunile europene.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se aşteaptă la "o extindere a sancţiunilor" la începutul săptămânii viitoare.

Vladimir Putin şi Angela Merkel au mai discutat joi despre conflictul din Ucraina, liderul rus plângându-se de utilizarea dronelor în estul ţării, unde trupele guvernamentale se luptă cu separatiştii proruşi, potrivit Reuters.

De asemenea, preşedintele rus a atras atenţia în discuţia cu Merkel asupra "caracterului destabilizator şi periculos al acţiunilor provocatoare ale forţelor armate americane şi ale altor ţări din NATO în Marea Neagră", potrivit Kremlinului.