Activitatea Guvernului Gavrilița în 100 de zile: Cu mare regret, nu văd reușite

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 12-11-2021 08:04
Actualizat: 12-11-2021 08:05

Deputații din opoziție au criticat raportul despre primele 100 de zile de activitate a Guvernului Gavrilița și s-au arătat pesimiști privind activitatea de mai departe a acestuia.

În același timp, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care dețin majoritatea parlamentară, au apreciat pozitiv eforturile noului Executiv și au dat de înțeles că mai este mult de muncit, transmite replicamedia.md.

Deputata BCS, Diana Caraman, spune că nu vede mari reușite ale guvernării în primele 100 de zile de mandat: „Cu mare regret, nu văd reușite.

Tare mi-aș dori să văd, dar văd acele probleme care complică viața cetățenilor, scumpirea tarifelor la gaz, această problemă neclară cu procurorul general Stoianoglo și arestul acestuia. Eu consider că este ilegal”.

Vladimir Bolea, deputat PAS, a declarat pentru Replica Media că țara merge înainte, chiar și în condiții de criză: „Noi suntem foarte obiectivi cu noi și autocritici.

Nu greșește doar cel care nu face nimic și doarme pe cuptor. Dacă să tragem o linie peste cele 100 de zile care au trecut, vedem că Republica Moldova este un stat în parcurs de dezvoltare, chiar dacă, per total, atmosfera este una apăsătoare.

Dacă nu era această guvernare, prețurile erau aceleași.

Dar neavând susținerea partenerilor de dezvoltare, nu putea fi vorba de niciun fel de compensări”.

Mai pesimist s-a arătat deputatul fracțiunii „Șor”, Denis Ulanov, care a spus că vede înrăutățirea crizei: „Banca Națională a anunțat că anul viitor se așteaptă să crească nivelul inflației. Acest lucru înseamnă că va cădea economia, produsul intern brut, capacitatea de cumpărare a populației, este foarte serios”, a atenționat parlamentarul.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, afirmă că mai este mult de muncit, pentru că trebuie să se îmbunătățească activitatea la toate capitolele: „Nu putem spune că suntem perfecți aici, gata ne-am relaxat... Trebuie să muncim mai departe, avem reforma justiției, relațiile internaționale, să consolidăm partea ce ține de crearea locurilor de muncă pentru cetățeni, pentru mediul de afaceri, investiții...”

La rândul său, deputata PAS, Olesea Stamate, a lăudat activitatea Guvernului Gavrilița, subliniind că impactul acțiunilor și politicilor care au fost adoptate în primele 100 de zile nu se face simțit imediat: „Anumite lucruri vor fi simțite în următoarea perioadă. Din toate câte am urmărit eu, Guvernul acesta a muncit foarte mult. Nici nu știu cum a reușit acest Guvern să împartă acele 24 de ore între zi și noapte ca să reușească tot”.

Guvernul s-a descurcat bine în contextul provocărilor pe plan intern și pe plan internațional, susține deputatul PAS, Radu Marian.

„Au fost trei luni de zile cu multe provocări, la nivel global, precum criza energetică și pandemia. Mă bucur că am reușit să ieșim din izolare internațională, să aducem în țară fonduri pentru dezvoltare. Eu cred că Guvernul s-a descurcat bine, în contextul provocărilor extraordinare care sunt acum”.

Cel mai critic s-a arătat deputatul socialist Bogdat Țîrdea. Acesta a spus că nu vede niciun fel de reușite și a acuzat Guvernul că a mințit „la toate capitolele”: „începând de la lupta cu corupția, aducând toți bandiții din mafia lui Plahotniuc în Procuratură, MAI, vamă. Au instaurat verișoare și cumătre în Guvern, unde s-a mai văzut?”.

Întrebați ce notă ar da activității Guvernului în primele 100 de zile, deputata Diana Caraman apreciat eforturile cu nota 2, exprimându-și speranța că examenul va fi susținut repetat, iar Vladimir Bolea a pus un 8 „puternic”.