Arheologii au descoperit un mormânt comun din epoca precolumbiană în Peru

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 12-11-2021 17:59
Actualizat: 12-11-2021 19:04

Arheologii au descoperit un mormânt comun antic, conţinând circa 25 de schelete precolumbiene aproape intacte, cele mai multe aparţinând unor femei şi copii, în oraşul Chan Chan din nordul Peru, a declarat joi un membru al echipei, informează AFP.

Au mai fost găsite, totodată, zeci de obiecte de ceramică şi obiecte precum ace utilizate la cusut, a declarat pentru AFP arheologul Jorge Meneses.

Mormântul a fost descoperit în urmă cu circa trei săptămâni la Chan Chan, situat la circa 500 de kilometri nord de capitala Lima.

Chan Chan - care înseamnă ''soare strălucitor'' în limba chimu - a fost o fortăreaţă aparţinând culturii chimu, care a prosperat între anii 900 şi 1450 pe coasta nordică a Peru înainte de a cădea în mâinile incaşilor.

Fortăreaţa a fost construită pe o suprafaţă de circa 20 de kilometri pătraţi şi adăpostea circa 30.000 de cetăţeni în perioada sa de apogeu, fiind alcătuită din zece palate fortificate, potrivit Agerpres.ro.

A fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1986 şi figurează totodată pe lista patrimoniului mondial în pericol.

Vestigii şi obiecte precolumbiene sunt frecvent descoperite în Peru. Luna trecută, o echipă de muncitori care monta conducte de gaz pe o stradă din Lima au descoperit rămăşiţele unui mormânt care conţinea recipiente funerare din ceramică cu o vechime de 2.000 de ani.